Kos ivf lepas 1 april 2015

Teringat haritu kawan rapat i tanye, brape kos ivf iollz buat haritu..sebabnya kawan dia (bape banyak kawan daa) cakap (ekceli buh status kt fb) pasal kos ivf..skang 17k, tapi takde rezki, keguguran so dia suh laki dia prepare duit 30k if nak repeat buat ivf..terkedu iollz bace..takkan naik macam tu sekali? Tak tau la orang tu bagi anggaran based in teori aje or dia dah tanye doctor dia siap2..omakaih!! Kome2 sekalian, ade dop sesape tau brape anggaran kos ivf lepas gst ni? (Kot2 la ade yang dah riki2 doktor memasing)..bole share sini dop?

Taon 2015 dah woi!

Eloooo, 

lame betol takde entry baru kt blog ni ye. Sebok beno gamoknyo owner blog ni.

Dah second week of jan 2015 dah kite ni ye. Kejap je. Pejam celik pejam celik dah masuk taon baru. Taon lepas mak tukar tempat keje dua kali. Harapnye yang ni tahanla lame sikit.

Anak dara mak dah masuk setaon stgh. Cepat betol rase. Mulut bising, kuat bebel kot macam ibu dia. Hehehe. Suke makan. Sepak bola. layan video sambil goyang2 badan. Rambut dah makin kinting gulung gulung. Gigi pon dah banyak dah tapi susahnye lahai nak gosok gigi dia. Bole gosok gune jari je. Nak gune berus gigi dia mmg tak bole langsung. Risau la sebab dah nampak macam ade ciri nak rongak awal je tu. Kecik lagi. Lagipon lame lg nk tumbuh gigi kekal kan.

Ade tips tak cara nak pujuk anak gosok gigi?

image

Sape ntah ajar pose gini. Hehe

Pakai korset PB dan pam susu?

Disebabkan perut dh mcm takmo surut, rase mcm nak pakai balik korset mahal itu. Dah lame dok tergantung kat dlm gobok tu. Tapi bole ke nak pam susu kalau pakai korset tu? Bole sebab bra dia lembut. Cume senang ke tak kalu nk bagi nenen terus ke AD?

Hmm, memula ritu nak kurus siap beli set kurus shaklee, omega guard  dgn alfalfa. Tp baru makan sehari, tgk AD mcm cirit je. Terus stop pastu tergerak nk gugel psl alfalfa ni. Rupenye org yg penah ade endometriosis ni tak bole amik hokeh! Estrogen! Jumpe dlm blog drzubaidi. Haih! Terus tak sentuh dah. Amik omega guard tu je. Berabuk dh botol tu kt meja makan. Tu yang dok pikir alternative untuk kurus. Kalau kurang makan, nnt susu sikit.

Pastu ade terjumpe blog2 org yg pakai korset PB tu n also a bf mommies. Tu nak try senin depan. Harapla sempat mase nk pakai sblm g keje. Sekarang ni mcm ‘berperang’ sikit time nk g keje. Heheh. Tudung bawal je skang ni. Takde mase nk lilit2 shawl tu. Tunggu AD beso sket la kot.

Nnt pastu aku bagi review pasal tu k.

Have a nice weekends u ollz!

Muah!

Welcome 2014!!

Hello peeps,

Gile lame tak post pape kat blog ni. bz nok! huhuhu.

tahun 2013, macam2 sebenarnye nak cite kat sini, dari pengalaman beranak sampai la pengalaman jage anak la ni. tapi tak tertulihtaip.

Keje mmg sgt sebok dari sebelum beranak lagi, sejak bertukar post jadi BA ni. tapi kan, sebok cemane pon, tetap suke dengan ape yang aku buat skang ni. walaupun kadang tu rase stress sgt, lagi2 bile dateline dah dekat, keje berlambak! cabaran kan..

nk taip ringkas je ni. ade keje yang patut anto selase lepas tapi aku tak anta lagi. haih😦

Anak skang alhamdulillah dah 5 bulan 3 minggu, berat dia mase 5 bulan, 7.5kg. Ceria orangnye. Mudah senyum. Tak tau la ikut sape. Ibu dengan daddy dia bukan jenis mudah senyum. kulit makin cerah (hehehe). mulut dah bising2. suke buh mainan dalam mulut. suka mende yang kale terang. boxer daddy dia paul frank kale oren, dia sangat suke dgn boxer tu. hahaha!! suke tengok orang makan, sambil mulut dia pon ikut kunyah.

Ibu dia pulak tak jage makan langsung. Haih, risau pulak endometriosis datang balik. ari ke 100 lepas deliver anak, aku dah period walaupun orang kate kalu breastfeed, period akan lambat datang..huhuh. lemak dh 3 layer. michelin betol. baju banyak dah tak muat. jeans mmg takde dalam senarai dah. sedeh.

n ade cite best sikit la, alhamdulillah aku lulus CPRE-FL (certified professional for requirement engineering-foundation level). Yippee!! Konpiden la sikit nak mintak keje tempat lain (eh?) dengan harapan gaji pon naik banyak (eh? lagi)..hehehe

ok, dah pukul 2. moh sambung keje balik.

Nanti rajin aku update blog ni lagi hokeh. kalu ade samsung galaxy note 3 konpem laju je updet blog (ehhh???).  Ye, henponku henpon biase saje, ade apps wordpress tp mcm tak best nak taip situ sebab kecik noo kibod dia.

n thanks a lot sape yang dah bace blog ni, yang bagi komen, yang anta emel, thanks a lot k.

Aku akan tolong pape yang bole hokeh

Sayang u olls ketat2!!

IMG_20140102_150648

anak kami..hmm, panggil dia AD jela..AD (ececece) dok santai dalam buai. Skirt rimau tu daddy dia yang belikan..hihihi

‘Berdebu dah blog den ni’

salam all,

lame betol takde entry baru dalam blog ni..maklum, sejak pindah ke sub lain (kompeni tmpt keje ade byk subsidiaries bwh dia n me kene transfer ke sub len)..memula tu sedih jugak sbb kene transfer, tapi macam best pulak, sbb aku ditransfer n job title pon bertukar..dari tech. writer kepada job title yg sgt aku nak sblm ni (sume keje kosong yang aku apply sume as Business Analyst)..ya!..title aku bertukar ke BA yu ollz..yang aku idam2kan..

so bermulanye keje as BA kt tmpat baru..di attach dengan projek..kene deal dgn client tuk amik requirement, berulang-alik opis ke tempat client..wat claim (hahaha, part ni paling syok!)..best! aku suke! walaupun agak mencabar sbb dari requirement yg kite dapat dari client tu, kite kene pandai digest tuk dapatkan maklumat yg kite perlukan..mane yg kite perlu ‘tepis’ dengan baek..huhuhu..siyes, walaupun penat, aku suke dgn keje skang ni..

tula dia, seboknye aku kan..smpai tak sempat nk tulih2 dalam blog ni..pengalaman spanjang peknen ni..huhuh..skang rase mcm nyesal pulak..dah la gambar aku dengan perut maju kedepan ni takde..last amik gambar, mase aku peknen 3 bulan..tu pon xnampak pon perut comel tu..pakai baju kurung kan..angle depan pulak tu..huhuh..maklum, aku laki bini memang bukan jenis suke amik gambar2 ni..nak pose tuk amik gambar pon ala2 sendu..segan wei!

n skang perutku ni dah berjaye maju ke depan dengan jayanya, usia baby dalam perut alhamdulillah masuk 37 weeks! baby pon dah membesar dalam perut ibu dia ni, sampai senak2 perut klu dia bergoyang2 dalam tu..

owh, kitorang dah pilih tempat untuk bersalin..insyaAllah kat PPUM, bukan kat specialist dia la tapi..tuk book bersalin kt ppum ni, kene bayar deposit rm500..klu pilih specialist, korang kene prepare duit rm3600 tuk bayar bile check-in nk bersalin nnt..erm, bagi aku tak kisah la bukan kt specialist pon, sebabnye kompleks kesihatan ibu n anak ppum tu bangunan baru..bilik pon 4 orang sebilik dengan 2 bilik air..ok la kan..at least bukan open ward..pengalaman dok kt hukm kat open ward, aku cume tak selesa bab tandas dia je..sbb ramai2 kan..kureng bersih sket la..

Last week adalah second checkup aku kt ppum, ade buat ultrasound, anggaran berat baby dalam 2.5 kg..ok la kan..xdela besar sangat..heee..n next checkup next week pulak..tak tau la kalu pasni checkup akan jadi seminggu sekali ke macam mane kan..

hmm, ppum kan dekat je dengan hosp pantai..asal lalu je hosp pantai, aku mesti sebut name dr. adilah..lame tak jumpe dia..heee, banyak jasa dia kat kitorg ni, dengan ilmu2 dia tu..kami doakan dr. adilah sntiase sukses n dimurahkan rezki ye doktor.

Pasal jantina, cube jugak nak intai2 dari 7 bulan lagi..tapi tak nampak..ke sebab kitorang lmbat g telek ke, tak tau la..ni bile baby dh besar dalam ni, lagila tak nampak..dalam ultrasound tu pon nampak baby kabur2 je..dalam report tu, sonographer tu buh vision status as poor..tak jelas la tu kan..huhu..takpela sayang, asalkan anak ibu n daddy ni sihat, cukup sifat pon dah sangat2 baek dah tuk ibu n daddy.

Borong barang baby, owh ni nak cite..memula excited nak g borong kt one baby world (obw) atas suggestion kawan..kitorang pon pergila kt OBW kt giant err, mane ek..setapak? ke keramat? lupe dah..masuk2 rupenye la ni je ke..takde barang sgt pon..baju2 baby mmg secoet sgt ye kat situ..ade pon brand ape ntah dari china..yang byk kat situ adalah breast pump dgn accessories dia..aku ni excited nk soping baju baby je sebenanya..so dgn kecewa kitorang pon g ke Manjaku kat area taman perumahan kami je (tula, berlagak kan..xmo g dulu tmpt yg paling dekat)..n guess what? heaven ok! baju2 baby sangat banyak (tapi tetap tak leh lawan sogo, gile la sogo tu..asik nk telan duit aku je klu gi situ)..rambang mate weh dok belek2 baju..tp sbb jantina baby pon taktau lagi, so pilihla baju yg kale2 selamat..kebanyakannya putih..ade putih kosong, putih corak2..coklat2 sket..gitu jela..10 pasang je baju baby yang dah dibeli..nnt bila anak ibu n daddy kuar, kite gi beli lagi ek..kesimpulannya, klu nak borong keperluan basic baby, Manjaku adalah tmpt yg ok sgt untuk pergi selain dari sogo (hehehe, sogo lagi)..

erm, penat perut la taip panjang2 ni..eh?

nnt2 free, aku update lg k..

~ susu oh susu ~

Hi,

nak bercerita sikit pasal susu untuk ibu mengandung ni..sebelum tu ade buat research, ramai yang kate susu anmum tak berape elok..ramai yang kene kencing manis..pastu ade jugak yang kate susu mamil mama tu pahit..hmm, pelik jugak mcm mana la rase susu pahit ek..

pastu ramai pulak yang bagitau susu friso mum gold sedap dan elok..ok, dah tau dah nak beli susu ape..susu ni ade tin besor je..takde yg kotak macam anmum ni..tapi boleh mintak sampel kot kalau nak rasa dulu cemane..kot2 perut tak serasi ke kan..owh, awal2 aritu..sebelum beli susu friso ni..ade skali tu cube buat susu fernleaf (ala, tepung susu biasa tu) tu untuk alas perut..masa tu lapa gila..nak makan biskut, tak lalu pulak..sudahnye kene ceri-beri..hoh..actually susu tepung tu mmg dah ada kt umah..untuk buat susu makan dengan nestum dgn oat..

Frisomum ni la susu nye..satu2 nye susu ibu mengandung yang ade gambo makpak sekali..slalunye ade gambo mak yong je kan..

 susu ni katenya ada banyak khasiat dari susu2 lain..wallahualam la kan..ekceli mak mertua den yang belikan ni..penah carik kt giant batu caves, tapi tak jumpe..pastu mak mertua kate dia nk tlg belikan..heee..ade kt carrefour wangsa maju..reganye rm49..

Susu ni lain sikit, kene bancuh dengan air suam..tak boleh dengan air baru mendidih..sebabnya ade probiotik (betol ke nih) dalam susu tu..karang rosak pulak zat2 tu kan..pastu dah buat air, kene habiskan dlm masa sejam..lebih sejam, kene buang dah sisa2 susu tak abih..aih, leceh! takbleh nk wat jadi eskrim..sebab bau dia sedap, bau vanila..rase pon sedap..lemak2 vanila gitu..

pastu setin tu pulak bile dah bukak, boleh tahan dalam 4 minggu je..hoh! ni sume pe yang de kat tin tu la..susu ni bagi aku serasi je..takde ceri beri..pastu kan klu minum hari2, insyaAllah tak sembelit..maklum, dah peknen, kene mkn supplement yg slalu wat sembelit..owh aku de jugak masalah sembelit ni..kadang tu tension..ni nak bagi petua, agak2 klu sembelit, makan buah prune..insyaAllah..lancor je..aku klu rase2 mcm sembelit je kan, mcm pagi tadi..rase sembelit gile..taklarat nak teran beria, takut pon ade..pastu aku kuar jamban, mandi2 pakai baju pastu dok kunyah buah prune 6 ke 7 bijik..pastu siap2 pegi keje..alhamdulillah, sejam lepas tu..elok je lancor..heee..eh siyes ni, dah 3 kali dah wat gitu..memang terbukti berkesan! (wah, iklan)

k, berbalik pada cite asal kite, pasal S.U.S.U, aku ni memang tak boleh la minum susu tu hari2..muak! mula la rase yekk bile nak minum..kadang tu, aku wat minum macam air ubat je..minum laju2..sampai abih segelas..huuu..ni bile dh stat rase muak, mule la aku skip minum, pastu kat opis dok beli susu sejuk biasa je, HL ke, GoodDay ke..same je kan..

aku mula rajin pakse minum susu ni sejak kdg2 bile aku bangun dari kusi, ade bunyi sket dr tulang blakang..uhuh, ngeri dowh! tapi takde la selalu..kadang2 je gitu.

Doktor ade kate minum susu ni untuk amik zat kalsium dengan protein je..yang lain tu mcm DHA tu, bleh amik dengan supplement lain..ni doktor asmah yun yg cakap..ade jumpe dia aritu, wat antenatal checkup kt pusrawi..tapi nak nunggu turn mak oih, lame sgt..patient dia paling ramai kt pusrawi tu..

nape aku gi cek kt swasta jugak? gini, tiap kali aku jumpe doktor cantik (rindu same dia) dia akan tanye, dah decide dah nak beranak kat mane? kalu pilih hosp pantai, dia suggest dr idora..owh tidakla pantai, buatnye kene c-sect, konpem lebih 10k..huhu..berpeluh..pastu doktor kate lagi, hospital universiti pon ok..dia paling suggest hukm, sbb doktor cantik penah kije situ n dia tau environment sane cane..suh amik private wing..hmm, jauh sgt la dgn umah..gombak ke bandar tun razak..jem lagi..so ingat nak beranak kt pusrawi..sebabnye penah ade rekod kt situ (operate buang cyst dgn dr. asmah yun jugak) pastu dekat je dengan umah..tapi aritu asben cite, de colleague dia branak kt pusrawi, twin, c-sect, lam 30k! aku cakap biar btol..kot2 la laki aku tu salah dgr ke kan..kot2 la kos sbenar 13k tp dia dgr 30k..

aku pon pe lagi, gunakan pakcik gugel..haaa, ade ni..hosp selayang ade private wing..fpp name dia..full paying patient..maknenye kite bayar nak dptkan servis macam hosp swasta, bilik 1st class, cik somi bleh teman (ni yg den suke), bleh pilih doktor, takde doktor2 pelatih akan kaco..gitula..n kelebihan dia pulak, tak semahal cam kt swasta kot2 klu kene c-sect tetibe..pastu pulak kot la baby ade masalah kene masuk NICU then dok lame sket kat spital, caj akan bertukar mcm caj spital gomen..haa, ok pe..

so skang ni, aku lebih beratkan nak ke hosp selayang je..amik fpp kan..ade byk jugak bloggger yg cite pengalaman diorg amik pakej fpp tu kat hosp selayang..owh..hosp putrajaya punye pakej fpp lagi menarik..maklum, spital baru..

eh melalut kan..dari cite hal susu ke hal nak branak..heee..suke tau selit2 cite gini..tak bleh jadi penulis novel..kikiki

~ first checkup di kkia gombak setia ~

halo2..

hamboih 2 post sekali dalam sehari..hahaha..penangan tak update blog berbulan kan..hee

Memang berniat nak buat checkup kt gomen, kat kkia (klinik kesihatan ibu dan anak)..aritu penah pegi ke pusrawi, tapi tak tahan la tunggu lame sngt..aritu 4 jam kot nunggu..huuhu..lebam..

sebelum tu, aku dok wat research dulu, nak g kkia mane, macam mane nak wat appointment..bila tanye2, area umah aku ni dalam kwsn gombak setia..aku pon search kkia gombak setia..dah dapat no fon, aku kol ari senin, 7 jan aritu..memula nurse tu tanye alamat..pastu dia suh datang hari rabu, bawak sekali sijil nikah dengan surat sah alamat, cth bil air ke api ke..hokeh..pastu aku gugel plak map kt mane kkia tu..

memang berniat nak pegi sorang..sebabnya kesian pulak kat encek somi asik amik cuti je..lagipon ikutkan colleague aku ni, dia kate baik pegi sorang..sbb kang penuh, bapak2 sekalian kene dok bertebaran kt tmpt lain..yela kusi kat klinik tu mestila kene bagi ibu mengandung duduk kan..

Dah gugel map, owh dekat je..dekat balai polis kt sekolah tu..aku selalu lalu situ kalu nak gi wangsa maju..

pagi pukul 730 lagi aku dah terpacak kat situ..amik nombor..dapatla nombor 5..ade gerai jual kuih2 dgn bekpes kt depan kkia tu..pas amik nombor tu, klu nk g mkn pon boleh..klinik start pukul 8..bile dah pukul 8, aku dok tercongok tunggu turn kan..pastu rase eh aku punye nombor kelima, tapi apsal rase mcm lame..org pulak dh bertukar2..rupenye, pagi2 bile sampai kene beratur gi kencing dulu, nak test ape ntah..tiap kali checkup kene macam tu..pas cek air kencing barula nurse panggil tuk cek bp dengan timbang berat..manela den tau kene kencing gitu dulu..owh penimbang dia old school u..

pas timbang2 sume..sebab aku ni baru nak wat buku merah, so ade nurse panggil aku tuk isi2 pe yang patut tuk buh dalam buku tu kan..dia tanye mende basic, alamat, nama asben, no ic asben, no fon, sejarah famili..hmm, papa aku de diabetes, mami pulak ade darah tinggi..pastu aku gitau la ni ivf/icsi pregnancy..nurse tu benti tulis jap..dia tanye aku ivf tu cane..katenye first dengar..eh? gitu ke? pastukan dia tanye aku soklan yang aku rase nak gelak..nurse muda tu sandar kt kusi dia pastu dia tanye aku, “so skang perut akak ni kosong ke mcmmane?” huh?! adekah dia ingat baby aku membesar kt lab..pastu 9 bulan kendian baru amik wat balik umah?!!

aku then explain kat dia, adela..baru minggu lepas scan..awak nk tengok gambar ke..huhu..adeke..aku tak paham nape ade nurse yang tak tau mende2 macam tu..ni mebi ade yg segelintir kecik je mcm ni..wat klaka..tp jgn salah anggap, bukan sume nurse mcmtu..mase aku kene amik darah, nurse yg agak berusia sket, tau ivf tu ape..siap tanye aku kos berape, asben ade kene amik treatment pape ke tak..

owh pas aku jumpe nurse yg takbrape tu, dia suh aku g amik darah..tuk test mcm2, cek jenis darah, hiv n mcm2 lagi..lepas di amik darah, kita sndiri kene anta darah tu ke lab..lab tu kt bangunan seberang je..

pastu tunggu lagi..ade nurse lain pulak akan panggil..tuk buat interview..tanye latar belakang..mase ni lagi skali aku gitau yg ni ivf pregnancy..tapi dia tak tulis pon dalam buku merah tu..hmmm, pastu aku gitau history operation aku..nurse tu siap tanye aku cane nak eja dermoid cyst..owhh..

pastu barula bleh jumpe doktor..skali lagi aku gitau doktor yg ni ivf pregnancy..pastu doktor tanye, la apsal tak gtau nurse..ohoh, dah gitau tapi diorg yang tak take note..last2 doktor jugak yg tulih dengan pen merah dlm buku tu..ivf pregnancy..precious pregnancy..then doktor scan, ukur baby sume..pastu dia kate due date aku ikut ukuran baby skang..so dari 21 july dah jadi 17 july..owh sbb aku de famili history dgn diabetes..awal2 lg aku dah kene minum air gula..yekkk..

Pas jumpe doktor, kene jumpe balik nurse tadi..pastu dia lekatkan stiker kale ijo kat buku merah aku..tak silap sebab aku de gynae history (previous operation aku tu dikirie gynae history)..klu normal, akan dilekat stiker kale putih..

Nurse suh aku datang balik ari jumaat, 11 jan ni tuk minum air gula..kene stat pose dari mlm sblm tu..so merase la aku minum air gula..satu mug ye air gula dia..aku rase tiap tempat tak same kot..ade kawan aku dia kate kene minum secawan je..pas minum air yg yeekkk sgt tu..kene tunggu lagi 2 jam sblm di amik darah lagi..owh lupe, pagi2 sblm minum air gula tu dah kene amik darah satu syringe..mase tu nurse cucuk2 skali tak kuar darah..sakit hokeh!

sambil2 nak tunggu nak amik darah tu..aku duduk je situ melayan rase nk muntah..eiii, bile ingat balik..mmg seram..bayangkan jela, perut kosong, lapa kriuk2 pastu minum air segula satu mug pastu tak boleh makan pape lagi..seksa nak menahan..

owh nanti bile kandungan dh besar, akan kene minum air gula lagi…hadoiyai!!

~ blogku bersawang ~

lame gile den tak update pape dlm blog den ni..berbulan2 kot..huhu..

ni dah masuk taon baru..dah tengah bulan pulak tu..

Minggu ni alhamdulillah dah nak masuk 14 minggu dah den peknen..tapi sebelum sampai ke peringkat ni..macam2 cite jadi..sume cite yang kasi den ketaq lutut..

alkisah seminggu selepas dapat tau peknen, pagi2 bangun subuh tetibe rase basah kt bawah..malam tu pulak memang tak pakai pantyliner, panty pulak kale gelap..so bile tengok, nmpk macam basah je..tapi basah yg agak lencun..bangun gi bilik air..masa dalam bilik air barula nampak air yang mengalir kt peha tu kale merah cair..Ya Allah mase tu tak terkate panik..pas kencing, aku pakai pantyliner pastu duduk atas katil..mase tu aku sms dr. adilah, dia suh datang klinik dia kt hosp pantai tu..mase tu aku dengan rase yg sedih g mandi, kejutkan encek somi..pastu pakai baju yg selebet je..tshirt dgn suar track londeh (getah dh takde) dengan muka yg tak berbedak..tudung pulak main sebat je ape yg tak payah iron..sampai ke klinik, aku terus dipanggil masuk dalam bilik doktor..kire potong queue lani..emergency kan..memula skali doktor tanye aku ade miss ubat tak..uabt2 memang aku tak penah miss..pastu doktor scan..tp mase tu awal lagi..baru 4 minggu lebih..memang tak nampak ape la dalam tu kan..mase tu darah yg mulanye cair, dah jadi mcm pekat..mase aku dah nangis2 dah..doktor tanye aku ade sakit perut ke tak..ade rase memulas ke..aku katela takde..bangun tdo je terus keluar darah cair tu..mase tu doktor suspek mebi dalam rahim aku dah lekat dedua embrio tu (doktor transfer 2 blastocyst) tapi satu tu tak menjadi..

😦

pastu doktor tmbh lagi ubat..kene amik injection proluton..oil-based..agak sakit ye kwn2 bile kene injek ngn proluton..jarum dia besar..owh bontotku..doktor suh amik injection tu 3 hari sekali..eh lupa, ubat tu untuk bantu kuatkan rahim. pastu doktor suh jumpe dia balik lagi lagi seminggu..balik tu aku tak putus2 doa agar kandungan aku ni sehat2 je..huhuhu

Seminggu kendian, gi scan lagi skali..doktor adilah memang terer..pe yang dia suspek tu memang betol..bile scan tu ade nampak dua kantung..satu kantung tu comel je bulat..satu kantung lagi taktaula rupa ape..yang penting bukan bulat..macam belon kempis..so itula embrio yang tak jadi tu..mungkin sbb tu jugak punca bleeding aku aritu..

darah tu keluar sehari je..lepas tu yang kuar adalah brown spotting..memang mase tu aku dan pantyliner tak dapat dipisahkan la..asik tukar je..

then, selang seminggu (eh ke dua minggu gitu) pegi lagi jumpe doktor cantik..scan lagi..mase ni dah nampak ade yolk sac dalam kantung yang sehat tu..alhamdulillah! cume kantung kempis yang tak jadi tu kan, dah bergerak ke bawah..mase tu aku tanye doktor, kantung yg tak jadi tu akan keluar ke mcm mane..doktor kate dia harap yg badan aku akan serap je yg tak jadi..sbb bile yg takjadi tu keluar, takut akan efek kt kantung yg sehat pulak..owh mase ni aku risau lagi sekali..mase tu memang kt umah aku baring je..sume keje umah encek somi yang buat.

next appointment bile kandungan 8 minggu..tapi nak jadi cerita kan..pagi sepatutnye aku jumpe doktor..time aku bangun nak solat subuh..keluar darah yang macam darah period! aku menangis sakan mase tu..ingatkan dah takde rezki..darah memang keluat banyak sampai tembus ke cadar..pastu aku pegi bilik air, duduk je kat jamban duduk tu..tetibe..plopp..de sumthing keluar..aku spontan menjerit..encek somi terkejut kot dgr aku jerit, dia lari pegi bilik air, agaknye dia pening kot tgk darah byk macam tu (memang dia takut darah)..dengar encek somi mengucap..aku suh dia g amik plastik..aku seluk tangan dalam jamban tu n amik ape yang keluar tadi..agak besar..hampir same mcm tapak tangan aku yg comel ni..aku belek2..macam darah ade macam daging pon ade..taktau la nape aku takde sedih sangat..mebi sebab aku agak yang keluar tu mebi yang tak jadi..n lagi2 aku takde pulak sakit perut ke ape..lepas dah bersihkan diri, sekali lagi aku sms doktor..dia suh jumpe dia pagi sket..mase tu nampak encek somi pucat..memang dia kate dia panik n takut tengok darah byk tu..jadi pening yg mcm nk pitam..sambil tu dia baring kejap, aku dah tukar dari pantyliner ke pad.

Sampai ke hosp pantai, Ida (nurse doktor adilah) bagi aku botol kecik, suh masukkan yang keluar tadi tu kat dalam botol tu..pastu jumpe doktor, di scan..mase tu alhamdulillah, first time nampak baby kat dalam kantung tu..siap dengar heartbeat lagi..🙂 kantung yang tak jadi tu memang dah takde dalam rahim aku..doktor suh aku masuk wad, rehat dalam wad..sebab aku masih bleeding..takut pape efek kat baby yg sehat tu kan..kebetulan mase aku jumpe doktor tu, esoknye doktor dah start cuti..2 minggu lebih..sampai la 2 jan..doktor bagi option samada nak admit ke hosp pantai jugak (tapi doktor lain akan attend kes aku nila, mebi dr. idora) atau ke hosp lain..aku dok kire2 kos kalu warded kt sane..sebab taktau bape ari kan..watnye seminggu, haih masak..then doktor suggest ke hukm..bile dah setuju, doktor watkan reference letter tuk aku tunjuk kt hukm nnt..

alhamdulillah, lepas je ketulan tu dah keluar, darah dah semakin sikit..mase sampai ke hukm tu..dah takde darah yang keluar..then aku di periksa oleh doktor hukm..dia scan tuk tgk rahim, pastu de nmpk baby, skali lagi di cek skali heartbeat baby..pastu doktor seluk bawah nk tengok ‘jalan’ de bukak ke ape..first time mak kene seluk noks! gitu rupenye kalu seluk time nak banak nnt ek..then doktor tu kate, bleeding dah kurang, ‘pintu jalan’ pon tutup, dia kate kalu aku nak balik umah pon takpe..owhhhh…tapi aku insist aku nak dok wad jugak..yela kan..taktau lagi pe jadi pasni kan..so masukla aku ke open ward kt hukm..owh, kt sini ade team kale..aku punye dalam team kale ijo..ni first time aku dok kt open ward..sblm ni klu admit ke hosp sbb kes operation, kt swasta, de insurans kompeni yg cover, so selalu aku dok kat double bedded..ohoh, aku dok kt ward o&g kan..penuh dgn org yg dah beranak, nak beranak..sume ada..malam tu selalu jugak aku terjage..bunyi baby nangis bergilir2..heee..

Alhamdulillah aku dok hukm smlaman je..

Lepas tu, 4 jan lepas sekali lagi aku jumpe doktor cantik..mase ni kandungan dah masuk 12 minggu..doktor memula nak scan dari perut, tapi sebab aku baru kencing, tak nampak baby dgn jelas..so di scan dari bwh la jwbnye (tvs)..seronok sangat mase tu..boleh nampak dengan jelas jari2 baby, bentuk kepala, doktor then tunjuk..yang ni siku dia, lutut, kaki, betis, jari kanan, jari kiri, ade 5 jari kanan, ni otak baby, rongga mate baby..owhh, seronok sangat..encek somi dah sengih..bile nampak dengan jelas baby tu gerak2..lagi lebar sengih encek somi..doktor tanye aku baru lepas makan ke sbb baby bergerak2 laju..nak kira jari pon payah..mase tu bleh nampak tangan kiri baby memula dok pegang kaki dia, pastu tukar pegang tali pusat..pastu tukar lagi, dok main2 dengan jari2 kanan..subhanallah kuasa tuhan sangat besar..walaupun orang kate bulan ke empat baru ditiupkan roh ke bayi dlm perut ibu kan..tapi memang nampak dengan jelas baby tu gerak2 dalam tu..seronok tak terkate!

our precious little bean

our precious little bean

~ Alhamdulillah Ya Allah ~

Salam,
Hee. Lame tak update kan. N bile tgk title post kali ni mesti dh dpt agak result darah aritu kan.

Alhamdulillah, blood test pada hari 11dp5dt dpt bacaan 261!! Masa dpt sms dr doktor cantek tu, aku baru pas solat zohor. Meremang bulu roma, rase berdebar..sume rase ade. N aku terus wat sujud syukur. Mase tu encek somi kt bilik bawah, aku forwardkan aje sms doktor cantik ke dia.

Lepas amik darah, tetibe rase berdebar. Tak sanggup rase nk tunggu result dia. Asik berdebar je. Mase dh smpai umah, aku baring2 lam bilik. Kot2 dpt result awal kan, dh ready tuk nangis atas katil. Owh mase tu famili aku dtg sini dr kb. Tu wat aku rase segan nk dok bwh. So aku lepak2 lam bilik. Sampaila dh masuk zohor. Nak tau betapa berdebarnye aku time tu, sampai aku kene solat zohor 2 kali. Huuhuu

Elok pas solat dpt sms doktor cantek. Aku bersyukur sgt!! Berkat doa sume orang.

N hari rabu ritu, 14hb aku jumpe doktor cantek. Memula doktor cantek wat tvs, tapi xnampak pape lg. Masih awal kot. Pastu doktor kirekan due date aku, 40 weeks insyaAllah 19 july 2013. Tapi baby dh matang pd 5 july 2013. Huuu, doktor tanye sume sejarah operation aku. Katenye untuk bajet2 aku bleh deliver normal ke kene c-sect.

Huu, rase mcm xpercaye je dah ade benih yg menempel lam rahim aku ni. Pape pon, masih sgt awal lg skang ni. Mcm2 boleh jadi. N aku xgtau kengkawan lg psl ni. Nk tunggu at least bile dh nmpk heartbeat baby.

Ari rabu tu jugak doktor cantek suh aku wat bhcg test lg skali. Kali ni bacaan naik jd 1431.6.  Mcm yg doktor predict. Alhamdulillah!! Pastu aku kene dtg lg jumpe doktor cantik lam ujung bulan ni. N ubat utrogestan dgn progynova kene sambung lg. Utrogestan tu yg plg penting kate doktor cantek.

Huu, kwn2 doakan kite yek. Selagi tak lepas dr first trimester ni mmg kene berjaga2 sgt.