~ Takuuuttt ~

harini dah 9dp5dt..dah nak sampai end of 2ww dah..huuu, takuutttt..actually doktor cantik de kate ari jumaat (esok!) dah bleh dah nak wat bhcg test tu..tapi aku rase cam tetap nak wat ari sabtu jugak, 10hb nov (luse!!), seperti yang doktor tulih lam form tuk amik test darah tu..sebabnya, kalu wat esok, encek somi keje..kang pas abih gi amik darah..aku sengsorang kat umah..aku takut tak boleh nak handle emosi bile dapat kol tentang result darah..

Ya Allah, serius aku rase takut sangat..positif ke..negatif ke..sepanjang 2ww ni memang ade macam2 rasa..betulla kate orang, bile dah wat ivf ni, kite akan rajin kaji lebih tiap ape yang kita rasa..kebanyakannya sebab kesan ubat yang kita amik kan..

owh aku dapat injection pregnyl 2 kali, sekali masa lepas OPU, sekali lagi lepas ET..dedua doktor cantek yang injekkan..memula doktor nak injekkan pubergen, tapi stok takde pulak kat phkl tu..tukarla dengan pregnyl. n aku tak sure pulak ape fungsi pregnyl tu..

pastu sehari selepas ET, doktor cantek pesan tuj injek sendiri suprefact..pon aku tak pasti pulak untuk ape..mebi ade berkait dengan lining uterine kot..

hmm, sepanjang 2ww ni, kekembongan dek angin mmg tak dapat nak elak..kadang2 tu tiap kali bangun buang air memalam, rase senak dek kembong tu..n semalam aku rasa paling teruk kembong..sampai aku terjaga dari tidur lebih kurang pukul 2 pagi..pastu dok tergolek kiri, tergolek kanan sambil mengaduh..encek somi gosok kaki aku je time tu..erm,cane ek nak explain rase dia..ntah mase bile aku tertidur balik..

n then stat dari isnin dengan selasa (6dp5dt dan 7dp5dt) aku dah mula rasa macam nak period..ala, ape ek name dia..menstrual cramp ek..rase cam memulas2 kat bhgn rahim tu..selalunya aku akan rasa macam tu sebelum cik p datang..huhuhu, sedih gile masa mula rase tu šŸ˜¦

huuuhuhuhu..takutnya lahai..takut tak boleh nak terima keputusan kalu tak seperti yang kita dok harap..tapi tula, bak kata kawan aku..kitorang dah berusaha..sekarang ni tawakal jela..doa banyak2, itu jela yang kitorang boleh wat skang ni..

Advertisements

~ 5dp5dt ~

Lame betol tak posting kt sini. Kes malas nak dok depan laptop la ni. ( tapi ngadap enpon bleh plak ek). Ni update post thru enpon, tp xbest sbb rase xpuas nk taip n slalu typo. Huh!

Arini dah 5 day past 5 day transfer. Tak phm? Hee. Bg sape2 yg rajin bace forum psl ttc especially ivf ni mesti dh biase ngn term2 ni. K, maksud dia hari kelima selepas transfer embrio yg berumur 5 ari a.k.a blastocyst. Lagi tak paham? Kekeke.. Gini, kalu seseorang buat ivf n embrio transfernye dibuat pada hari ketiga selepas OPU, namenye akan jadi 5dp3dt. Haa, tapi kalu ET tu dibuat 5 hari selepas OPU, maka jadilah 5dp5dt.

ET kitorang pada 30oct haritu. Kali ni xpayah nak pose, no sedation, n katenye painless. Tp seksa jugak sbb bladder kite kene penuh, then bile nurse tenyeh2 ultrasound kt kwsn pundi tu..adoiyai..seksa! Huhuhu,.pastu lagi satu bile doktor masukkan speculum kt cik v kite, pastu diadjust2 sampaila kene kt pintu rahim, senak jugak la.

Ohoh, time ni encek somi boleh masuj skali lam operation theatre. Tp kene tukar baju ala doktor la. Hee. Rase ensem pulak tgk encek somi pakai baju bedah gitu. Hahah

Sblm tu embriologist dah explain pasal embrio2 kami, stat dr day 2 sampaila dia take risk untuk tunggu smpai ke peringkat blastocyst. Nape aku kate take risk, sbbnye embrio yg fertilized ade 3 je. N ade je kemungkinan xbleh survive ke peringkat blastocyst. Katenye hanye 30% dr embrio success jd blastocyst. Alhamdulillah sangat!! Mebi berkat doa mak ayah jugak. Time kasih mami papa!

Owh sbb kite fully awake time ET tu, rase malu sbb kene kaki kene kangkang mcm org nk beranak tu. Then terdedah gitu dgn nurse yg ramai, lampu terang. Ohoh! Katil tmpt op tu nurse tiltkan ke bawah sket, maknenye kepale kite rendah dr bghn kaki. Disebabkan aku tgh tahan nk kencing plus rase senak2 bile doktor dok adjust speculum tu, aku xpandang pon skrin tu. Tetibe e’eh dah siap! Doktor suh baring situ lam 20 to 40 mins. Then doktor bantu kuarkan air lam pundi gune tiub, so aku xyah nak bangub kencing lam mase terdekat kan. Time tu mule dh rase tegang sket kt perut mebi sbb kes senak td kot.

Aihh lenguhla taip kt henpom ni.

Nnt den sambung lagi ek. Jari dah semut2 dh ni.

~ OPU and ET day ~

Tags

,

Salam peeps,

Ari kamis, 25hb nov aritu aku gi wat OPU (oocyte pick-up). Lambat sket update kat blog ni. Mood menulis tu lambat datang. Hee..

Hmm, kitorang lambat gile kamis tu..actually, kuar umah pon dah lambat..almost 10a.m..sampai sane dalam 10:15 gitu..then stuck kat parking lot, carik parking..selalunye kat level bawah sekali (B3) akan ade kosong..tapi aritu takde..FULL HOUSE! pusing2 dalam tu 2 kali la jugak..then aku rase macam dah lambat sangat, nak g beli ubat lagi, register lagi..aku turun dulu, encek somi dok nunggu parking..pastu lame pulak kat farmasi PHKL tu..nak kate patient ramai, tak ramai pon..tapi lame jugak nk nunggu turn aku..aku dah gelisah2 dah time tu..pastu aku bangun, gi kat kaunter farmasi tu, gitau dia aku de procedure kul 12, ni belum register lagi ni..mintak dia cepat sket..dia angguk2..tp rase cam lame jugak..sib bek pastu encek somi called, kate takde parking kosong..aku gtau dia suh g valet aje, sambil aku nak gi tanye kat staff kt information situ bape kalu valet kan..tapi encek somi kate takpayah..dia nak park kt tepi2..yang bukan parking lot..dia kate kalu kele clamp, bayar jela..aku iye kan aje..sebab dah lambat gile!!

Turn aku tak sampai2 lagi..aku pass ticket no ubat kat encek somi, then aku gi register kat bhgn admission..lagi sekali aku gitau staf kt bhgn admission tu kate aku dah lambat..procedure patut kul 12 tepat..taklame lepas tu dr. cantik called, ‘awak kat mane h******?’ lembut je sore dia..ohoh, even sore dia lembut, cuak aku..sebab tau dah lambat sangat dah ni..

Last2 setel jugak registration process, memang nampak staf admission tu cepat2 siapkan aku punye registration..then ikut porter naik ke level 2 blok c, kat level 2 tu la terletaknya pusat ivf hospital pantai tu..sambil2 tu aku tanye porter tu, bape caj valet..dia kate rm10 je..hohoho..tapi service tu sampai pukul 5 je..

Dah masuk lam ivf centre, bleh nampak pakar bius, dr. nazri ade kat kaunter..’eh u apsal lambat sangat’..hohoho..ye, kami lambat..

huhuhu, masuk day-care ward (2 bedded)..nurse suh sain2 sumthin’..then cek blood pressure..pastu suh tukar jubah operation..ala, yang kene ikat tali kat belah belakang tu..no bra, no panty..dogol..jubah tu je selai..

pastu nurse masuk injek ubat ‘penenang’ kate dia..ouch, sakit hokeh..dia injek kat montot..aku jerit sket siap pegang tepi katil..huh, bisa betol injection tu..

then pakar bius pulak masuk cek anak tekak sume..barula ditolak ke operation theater..nampak dr. cantik, nurses (ade lebih dari sorang nurse), dr. nazri..sempat jugak aku tengok, ade lab kat sebelah operation theater tu..

Pastu dr.nazri injek kat tangan, untuk masukkan drip..ohoh..sekali lagi sakit..adoiyai..sabar aje aritu..asik sakit kene injek je..pastu diorg tekup kt mulut, oksigen katenye suh aku sedut..siyes aku rase lemas memula..rase nak tolak je mende tu..rase macam sedut asap..erm, actually aku pernah kene bius penuh camni..tapi lain sket..time wat laparoskopy dulu, diorang dripkan air ape ntah, sampai aku taksedar baru diorang letak mende tu..kire takde la rase cam nak lemas ke nak muntah ke kan..

Pastu tak sedar dah..sedar2 sebab nurse tepuk2 suh bangun..time tu aku dah sedar tapi tiub still ade lam mulut aku..tau tak tiub besor, tuk oksigen masuk terus ke peparu tu? haa..yang tu..mase tu mule la aku rase tak selesa nak bernafas..rase nak telan air liur pon payah sebab ade tiub tu..sampaikan aku rase nak muntah tau..lam pale terpikir, ni kalu aku muntah ni, mau lemas lam muntah sendiri..aku try angkat dedua tangan, nak cabut tiub tu..tapi xbleh..bleh angkat sket je..pastu tangan jatuh balik..kesan bius kan..berkali2 gak aku wat gitu..sampai la nurse perasan baru dr.nazri cabutkan tiub tu..fuh, lega rase..nasib bek aku tak muntah..kalu tak, jadi cite lain pulak..Again mase wat laparoskopy dulu, bile aku dah sedar, tiub tu takde..cume pastu aku rase pedih kat tekak..luke kesan tiub tu.

Ok..abih bab tu..owh actually mase aku mule sedar, aku terdengar conversation dr. cantik dengan dr. nazri..’patient tu ade 2 telor, cancel ivf’..seriously, kalu u oll dengar macam tu, pe korang rase..mase tu mule la dah risau, eh telor aku ade 2 je ke? dah tu kene cancel ivf ke? pas ditolak masuk lam wad balik, aku terus tanye encek somi, abang dah bagi specimen belum? dia kate belum..haa, sudah..memang cancel ke ni..pastu encek somi dapat call, embriologist suh bagi speciment..yaAllah, time tu..leganya hati aku..maknenye tadi tu dr. cantik tu cerita pasal patient lain la kot..

kejap je pastu dr. cantik masuk, dia ade ade 5 ovum, tapi 1 ovum tak cantik..owh by the way, ovari kanan aje yang ada ovum, belah kiri tak taula..mebi dah takde, even ovari kiri tu still ade..tu mebi effect dari operation buang dermoid cyst kat ovari kiri aku dulu, taon 2010..kat pusrawi, dengan dr. asmah yun..dermoid cyst tu cyst yg terdiri dari lemak2, rambut dan tulang..cam ngeri kan dengar..mase tu dermoid tu mmg dah besar..besar betol sampaikan bile memula2 cek sebelum kawen, ade dr. tu kate aku peknen..hahaha..siap tanye aku ade boirpren ke tak..tu mesti ingt ngandung sblm kawen..pdhal saiz dermoid tu dah besar mcm org mengandung..tapi perut aku still kempis time tu..eh terlalut..

Pas rehat2 lam wad tu, aku dah bleh balik..tapi kan, sakit kene injek drip kt tangan lagi sakit dari tmpat dr. cantik wat procedure tu..malam tu aku tidur awal..macam tidur pengsan kot..sampai tak sedar dr. cantik called..dr. suh encek somi pantau akunye nadi dalam mase 24 jam pas prosedur tadi..kalu lebih dari 90, bgtau dr..in case klu ade complication katenye..alhamdulillah, takde complication pastu..lepas OPU, dr. ade bekalkan ubat2..utrogestan dengan progynova..untuk lining dalam uterus tak silap aku..tapi dedua ubat ni kene masuk kat thru cik V kite..huhuhu..

26 oct, jumaatĀ : Dr. baitauĀ dari 4 ovum yang di ICSI, 3 embrio Ā  Ā menjadi..Alhamdulillah!!..

27 oct, sabtu : Dr. bagitau ketiga2 embrio tu cantik, no fragmentation, good quality. dr. kate embriologist akan tukar media ke blastocyst media esok..Alhamdulillah ya Allah!!

28 oct, ahad : dr. sms ade 2 embrio 8-cell grade 1 dan 1 embrio 7-cell grade 2 (on day 3 after opu)..dr. suggest untuk masukkan insyaAllah 2 blastocyst untuk hari selasa (its on tuesday!!)..Alhamdulillah lagi sekali!! ya Allah, permudahkanlah urusan ivf kami ini.

so esok prosedur ET (embrio transfer) pukul 11a.m..kene awal sket esok..takmau macam aritu..tak elok stress2 ni..heee

Kawan2..doakan kami yekk,,

~ Preparing for OPU ~

assalamulaikum,

Hari ni dah hari ke sebelas dalam cycle, and hari ke 10 sejak first injection.

Senin ritu (22 oct 2012) jumpe dr. cantik, surprisingly folikel2 sume pada saiz yang memuaskan n dr. have decided to proceed wat OPU (ovum pick-up or ovarian follicular aspiration – dalam bahase mudah paham, proses sedut telur) ari kamis, 25 oct..sebelum raya la kirenya..

then dr. tuliskan kat kertas pe kene buat lepas ni..on day s9, tak payah injek stimulation dah..cume kene injek cetrotide pada pukul 12 tghari then suprefact pukul 1 pagi..tukar time..hee..pastu ari ke 10 which is today, no more injection! cuma kene makan pil laxative Dulcolax 2 biji malam ni..Esok procedure stat pukul 12, tapi kene datang before 10..nak register dulu sume..T.A.K.U.T!!!

Disebabkan aku pernah wat operation kt bhgn ovari dulu, dengan scar sume..dr. cantik kate nnt dia kene lalu kat salur darah sebelum sampai ke ovari..lagila takut aku dengar..

ohoh sebelum tu, pas jumaat lepas aku de jumpe dr. kan (rujuk kt post sblm ni)..ari sabtu tu stat cetrotide..hadoiyai, pedih ok..tak tau la sebab jarum ke hape..pas injek tu kan, tmpt masuk jarum tu macam bintat kene gigit nyamuk..tak lame pastu bleh nampak kulit perut tu mcm bengkak sket..tapi akan surut pastu..memula aku injek, pas tarik jarum, kuar air ngn darah..panik jap..eh ubat xmasuk betol ke ape ni..then hari kedua aku injek, pon keluar darah jugak..tapi xde air dah..darah je..mase tu tak prepare pulak cotton tuk lap darah tu..aku panggil encek somi, dia kan pening tgk darah, panik dia..aku mintak dia amikkan tisu, tapi encek somi g nek atas, amik cotton muka aku lam bilik kitorang..sib bek dia g amik cotton, baru la leh absorb darah kan..tisu mane la nak absorb sgt..pastu dia pulak kelam kabut carik iodin..hehehe..umah kitorang takde first-aid-kit..rasenye pasni kene beli la..kot2 kan..

So, sesape yang akan wat ivf tu, selain dari alcohol swab, kene beli jugakĀ sterileĀ cotton kt farmasi..murah je mende tu..klu 10 pieces, lam rm2.90 je..tapi brand guardian la..

Tiap kali pas injek cetrotide, memang kene baring dulu..sebab tempat injek tu akan rase cam pedih gitu..lagi2 bergesel dgn baju..

semalam last aku injek cetrotide (S9 – 23 oct)..kali ni tukar mase pulak, injek cetrotide pukul 12 tghari, then suprefact pukul 1 pagi rabu..sebab kene injek tghari kan, aku balik umah..susah nk injek kt opis ni..sib bek la umah ngn opis dekat aje..elok kul 12, aku injek, rehat jap lam 5 minit pastu terus keluar..nak gi amik encek somi kat opis dia, sebab dia kene gi amik darah kt PHKL (dr. kate untuk pastukan takde penyakit berjangkit mcm hiv dengan hepatitis)..time bawak keta tu, dah rase dah sengal2 je tempat injek tu..encek somi kepeningan lepas amik darah..hahaha, kelakar..tapi kesian pon ade..dia kate dia pejam mata je mase org tu amik darah dia..kihkih..then sebelum anta encek somi balik opis..kitorang gi lunch ala dating gitu..heee..pastu sempat lagi aku singgah Guardian beli multivit dengan toner Avene yang dah nak abih kat umah tu..

Pas keje, balik baru pasan..tempat injek tghari tadi de kesan lebam!! mcm urat darah pecah pon ade..encek somi nk tengok pon gerun katenya..hehehe..bile dipicit, tak sakit pulak..so, kesimpulannya sila la berehat2 dulu lepas injek2 tu..

~ Our S5 (Stimulation day 5) ~

arini cepat je jumpe doktor cantik..katenya ade hal, nak kene balik Melaka..semalam lagi nurse ida kol suh datang sebelum kul 10.30..so dah agak dah arini punye memang kejap aje ni..arini g ngn encek somi..kul 9.15 baru kuar umah..jalan clear, so setengah jam je dah sampai hospital..

Klinik specialist arini memang lengang..pas jumpe doktor, dr. wat tvs(transvaginal ultrasound)..pastu dr. kate saiz folikel2 tak bape nak besar..alemak, adekah sbb ubat mase aku injek sndiri aritu tak abih sedut ke ni..then doktor tambah dos untuk gonal..tambah lagi 75IU (betol ke unit tu?)..jadi 150IU..pergo still sambung sampai abih..pastu arini ade ubat baru (hmm, bertambah la lubang kt spare tyre ku ni)..cetrotide name dia..tuk prevent telur2 kite dari menetas awal..yang ni kene injek malam, starting esok, S6. Ari isnin, 22hb ni kene jumpe doktor cantik balik..nak monitor saiz telo katenye..

So tadi aku kene tambah lagi 2 pen tuk gonal-f, sebab dos dah tambah kan..call kak fauziah nk tambah gonal lagi 2 pen..disebabkan doktor suh cucuk stat arini jugak gonal tu lagi 75IU (tuk cukupkan 150IU, pagi td dh injek 75IU)..aku g amik sendiri, nak drive ke tempat keja kak fauziah tu mmg tak le kan..malas nk ngadap jem sbb tgh2 bandar pastu sesat kalu, huu, satu hal pulak kan..then janji ngan kak fauziah nak jumpe kt sogo. Aku nek star aje ke sane, turun kat stesen Bandaraya.

Cabaran betul harini..tadi mase balik lam tren, ujan dah stat turun..pastu elok je sampai stesen sentul timur, ujan lebat gile..last2 aku redah je ujan..malas nk tercongok situ lame2..taklarat..

image

So, kos untuk arini,

Consultation + tvs = rm164

Cetrotide rm146 * 4 kotak =rm584

gonal-f = rm1040

*aku beli alcohol swab kat farmasi, senang byk terus = rm8.90 (tuk sekotak)

TOTAL rm1796.90

 

Continue reading

~ Our first injection ~

Tags

morning morning glory,

actually semalam dah start first stimulation injection. Kire S1 stat pada semalam la ni. Semalam dr. cantik yang suntikkan sebab alang2 jumpe dia. pehh, lame kot menunggu semalam sampai de rase nak nangis (emo lebih plak). nak wat cemane, tak wat appointment gitula..nak wat appointment cemana, petang ahad baru dr. kate jumpe dia ari senin. mane sempat nak wat appointment, hari ahad kan.. sebelum sampai tu, aku de kol nurse ida tu nak gtau aku nak datang tanpe appointment n mintak dia kuarkan folder aku dulu awal2 pagi tu kan. tapi ida pulak sebok, pesan suh dia kol balik. pon takde.

hmm, sampai2 je PHKL, tgk orang, tak ramai..agaknya xlame la kot..sekali datang patient yang sakit, yang post-op 2 orang dengan ade pulak yang wat iui..huuu..semalam hari yg sebok dr. cantik tu rasenye..aku yang takde appointment ni, lagi la lame tunggu.. sib bek g sorang, kalu de encek somi, mesti dia bising2..bukannya suke tunggu lame2 gitu..

Dh lebih kul 12, still tak panggil name aku..dah risau dah time tu..ish, ubat ni dr kate cucuk pagi2..ni dah tengahari, cane ni..nak dekat kul 1 baru la name aku dipanggil..lame kan..

Masuk dalam bilik dr, terus aku tanye dr. takpe ke cucuk tghari, kang esok nk cucuk time same jugak ke..dr. cantik kate takpe arini je, esok kene pagi2..dr. cantik tunjukkan cara nk bancuh ubat pergo tu..amik jarum besar, sedut air lam botol solvent, separuh pon takpe, pelarut je kate doktor. pastu cucuk kat botol serbuk tu then injekkan air masuk lam botol serbuk tu. Then pusing2 kan aje botol serbuk tu sampai sume dah terlarut. jangan goncang. Disebabkan aku nye ubat, doc suh campur dengan gonal-f, doctor tunjuk sekali cara nak gune gonal f. Doktor campurkan, masukkan dalam botol pergo tu. Kire sekali cucuk jela..tak payah dua kali cucuk. Then amik syringe dengan jarum halus (aku punye doktor suh pakai insulin syringe), sedut ubat masuk dalam syringe..pastu swab cotton beralkohol kt perut, then cucuk. Tengok doktor buat mcm senang je..aku pon men angguk2 bile doktor cakap.

Pastu dr. set lagi appointment dengan dia ari jumaat ni, nak tengok saiz telo cemane.

N then pagi ni, aku cucuk sendiri. Encek somi mmg gerun jarum. Aritu nak amik darah tuk cek hormon dia ritu pon dh semacam..siap pening pastu..

isk, susah rupenye kalu nk cucuk2 gune syringe ni..aku xreti..even nk sedut air solvent lam botol pon problem..dah sedut tapi tetibe kuar balik lam botol. huh beria aku sedut air tu..pastu bile ubat pergo serbuk tu dah larut, aku tukar syringe, dengan syringe insulin..aku cucuk..eh, alamak, jarum dia pendek..cane nk sedut ni..panik weh..aku macam blur2 pagi gitu, pastu panik lagi..last2 aku simpan botol lam peti, then sms dr. cantik..sib bek dr. balas..oo, boleh tonggengkan botol tu rupenye..pastu rase macam, alahai, mende senang gitu pon bleh tak tau..siyes tak terpikir nak tonggengkan botol tu..kelaka ade, malu pon ade..padahal mase dr. cantik injekkan untuk aku semalam, dia pon gune syringe insulin tu jugak..kihkihkih.. ape daaa!

Pas tonyoh2 alcohol cotton kt perut, aku try cucuk..isk, sib bek jarum halus..rase cam tercucuk jarum brooch aje..pastu aku tekan syringe tu smpai sume ubat abih..alhamdulillah takde rase pape pedih ke panas ke..

Siyes memula rase tak caye nak cucuk2 kat badan sendiri. InsyaAllah pastu aku terer la kot bab2 injek ni..huuu

Owh doktor ade pesan suh makan telur putih 2 bijik stiap hari. To prevent OHSS katenye. So pagi tadi pestime aku bekpes same asben kt umah..selalu encek somi aje yg bekpes kt umah. aku bekpes kt opis je. Kene beli telur sekotak besor tu la pasni.

hmm, sejak kitorang stat ivf ni, leh nampak encek somi rajin lebih sket. heee. pantang mintak tolong, laju aje..alhamdulillah. Ā šŸ™‚

Kos semalam:

Consultation + tvs =rm164

Insulin syringe + cotton swab =rm31

Total rm195

**risau pulak sebab tadi bile masukkan ubat dalam syringe, ade yang tertinggal lam botol. Susahla nak sedut2 gune jarum ni. Nmpk mcm senang..risau takut dos xcukup kang kurang berkesan pulak.

~ cik P dah datang ~

Tags

Cik P datang akhirnye arini. Pastu terus sms dr. adilah. Them dr. kate bleh terus amik injection sok.

Alemak! Dah start ke? Panik jugak memule tuh. Huu. Btol ke nk wat ibf dah ni. Mcm2 rase ade skang ni. Then aku pon kol kak fauziah, pesan ubat pergoveris 8 kotak dgn sekotak gonal. Kak fauziah jugak de tanye dr. ade bg jarum ke tak(tuk pergo). Kalu takde, bleh belikan sekali. Ade 2 jarum tuk pergo, satu besar satu kecik. Leceh sket sbenanye pergo ni, lam kotak tu ade 2, satu jenis air, lg satu jenis serbuk. Jarum besar tu memula cucuk dlm ubat air tu, sedut then cucuk pulak kat botol serbuk, masukkan balik air lam syringe tu, cabut then golek2 botol serbuk tu. Pastu baru sedut balik n cucuk kt perut kite dengan jarum kecik. Hiii, ngeri tak… Gonal f tu mcm yg kite biase bace lam blog2 lain, jarum dia halus je. Syringe gonal-f tu mcm pen.

Esok doctor cantik suh jumpe pepagi bawak ubat2 sume nnt dia ajarkan n then tulun injekkan sekali. Ubat tu kene bwk lam beg ais. Taktau nak carik kat mane, aku tanye kak fauziah. Dia kate ade beg tu tp kene byr deposit 100 kang dh abih dia bg balikla 100 tu.

Kos tuk arini;

Pergoveris sekotak rm290*8 =2320

Gonal-f rm550

Deposit beg ais rm100

Total rm2970 hu

image

~ waiting for miss P ~

Hi ollz,

arini kalu ikutkan dah ari ke 28..patut cik P dah mai dah ni. Lagi2 pas makan norcolut selame 5 ari haritu. Actually dr. cantik de prescribed ubat norcolut mase de appointment aritu. Senang katenye nak setkan period aku untuk ivf bulan ni. And my period suppose to come around 10 or 11 or 12 of oct. Konpius mak. Huhuhu

Hmmm, takpela. Akanku tunggu dengan setia. Harap2 segalenye berjalan dengan lancar.

**masih dok survey berape anggaran ubat pergoveris tu.Ā  Aku rase mebi tak ramai lagi doktor kat mesia yg gune ubat tu kot. Tu susah nak carik kot.

~ dah tukar ke short protocol ~

Tags

,

assalamualaikum,

lame tak up entry baru kt blog ni. huu..semalam, 3 oct, de appointment dengan dr cantik..ari ke 18..kalu ikutkan memula nak wat long protocol, patut dah kene stat amik injection stat ari ke 18 tuk slowdown kan ovari kite..kitorang pegi PMC, dah prepare duit siap2..

Tapi haritu, dr cantik kate dia nak ubah jadi short protocol tapi lain sket..dr cantik kan baru abih berilmu di german (bagi sape yg baca blog dr adilah mesti ade terbace entry yang tu)..kat sane, dah terbukti short protocol punye success rate lebih tinggi dr long protocol..n paling penting, potensi tuk OHSS hampir takde..diorang dah try 31k cycle (eh cycle ke..rase2 mcm aku dengar gitu la)..aku dengan encek somi ikutkan aje mane yang terbaik..kann..mane yg de success rate tinggi mestila kite suke, ye dok..

so, plannye kami gtau dr bile period tuk oct ni, then dr akan advise bile patut start amik injection..name injection tu pergoveris n gonal-f..mebi sebab gune ubat pergoveris ni kot yang lainnye kat short protocol kali ni (harap2 dr cantik akan wat entri lain cite lebih detail pasal tu)..pastu pantau telor..then pastu ade injection lagi..aku tak ingat la pulak detail dia..huhuh..pastu mcm biase la kan..amik telo, kalu de yang berjaya jadi embrio, transfer balik masuk lam tuutt kite..

mebi dr cantik tengok aku macam blur2 je kan, dia bagi emel address dia..katenye kalu tak paham, penting untuk tanye dia..heee..

Then dr cantik pesan suh teruskan makan asid folik, multivit, prune..heee..

alaa, nak buh gambar lam entri ni tapi xbawak pulak data cable nak transfer gambar ke lappy ni..bluetooth plak xjalan..kang2 aku buh yek..

Aku skang dok survey bape la agak2 nk kene bayar tuk kos pergoveris ni..

~ ULAT BUKU 4 – Kalau dah jodoh tak kemana by Naurah Iman

Tags

,

helo,

First review pasal novel melayu lam blog haku ni..

Stat terjebak dengan novel2 melayu ni since one of my colleague suke beli novel online..kat jemariseni.com..banyak novel2, bleh pilih2, bleh bace2 bab awal novel tu..n bleh beli online..siap ade diskaun 20% lagi..pastu kalu beli 2 buku atau lebih, postage fee percuma!

Ada la 2 kali aku penah beli, ada satu buku tajuk MAID..eh jap..owh lupe, novel MAID tu aku beli dari dak opis..dia terbeli dua buku same, so jual aku satu..dah la aku beli murah je, best pulak tu cite..n aku tak wat review kt sini, sebab aku bace buku tu dah lame..dah tak ingat jalan cite dah..hee

then ade satu novel, yang aku rase (bagi aku la ek, tak tau la org lain rase cane kan) tak best..rase tak lalu..n bile bagitau kat budak opis, dia pon try nak bace..tapi pastu dia pon cakap tak best..mebi tak kene dengan jiwa kitorang kot..rasenya novel camtu sesuai tuk adik2 sekolah je kot..aish, silap beli..huu..takpela simpan..wat penuhkan rak buku..heee..tajuk dia Saya Muslim Awak Iman..sori ye penulis buku ni..mungkin ada org lain yang suka jalan cerita macam tu but definitely not me..

K, back to the topic, aku dah beli novel KALAU DAH JODOH TAK KE MANA ni pon secara online..tumpang dak opis yang beli novel kat situ jugak..novel ni baru release bulan ogos lepas..

baca punya baca punya baca..best pulak..malah aku bleh baca novel ni sambil tengok Bridal Mask..ekeke..pastu bile mata kt tv, rupenye dah terlepas part best..huh..padan muke sendiri la kan.. :p

Cite pasal Sara, graduan yang minat dengan kambem dengan lembu..Sara, gadis kampung yang selebet, tapi ada bisnes sendiri yang smakin berkembang, bisnes kambem dengan lembu..ada kambem feberet yang bernama Pirate..heee

Kimi atau Ameer Hakimi, jejaka ensem yang dah bertunang 5 kali tapi tak kawen2..Ada bengkel sendiri.

1st time Sara terjumpe kimi, masa keta Sara masuk bengkel Kimi..stat dari situ Sara dah mula minat n sayang mamat nama Kimi tu, even Sara xkenal pon sapa mamat tu.

Kimi pulak dah bosan sebab asik tunang then putus, pastu Kimi bagitau kat parent dia, kalu ade sesape masuk meminang, dia terima aje..terus nikah, takyah tunang2.

Nak jadi cerita, Sara mintak ayah dia pinangkan Kimi untuk dia. Opkos la dedua parent terkejut, yela, pompuan minang dak lelaki..tapi parent Kimi setuju.

Diorang pon kawen, pastu bermula la misi Sara tuk pikat suami dia sendiri. Dalam pada tu, muncul pulak first love Kimi, nak balik pada Kimi. Siapakah pilihan Kimi?

hahahaha! ayat tak bleh blah kan? ekekek

Gitula cite novel tu..jalan citenye not bad jugak la bagi aku..menarik tuk dibaca sampai abih.

Good Job Naurah Iman! (tak silap aku ni novel pertama dia)