Hi,

nak bercerita sikit pasal susu untuk ibu mengandung ni..sebelum tu ade buat research, ramai yang kate susu anmum tak berape elok..ramai yang kene kencing manis..pastu ade jugak yang kate susu mamil mama tu pahit..hmm, pelik jugak mcm mana la rase susu pahit ek..

pastu ramai pulak yang bagitau susu friso mum gold sedap dan elok..ok, dah tau dah nak beli susu ape..susu ni ade tin besor je..takde yg kotak macam anmum ni..tapi boleh mintak sampel kot kalau nak rasa dulu cemane..kot2 perut tak serasi ke kan..owh, awal2 aritu..sebelum beli susu friso ni..ade skali tu cube buat susu fernleaf (ala, tepung susu biasa tu) tu untuk alas perut..masa tu lapa gila..nak makan biskut, tak lalu pulak..sudahnye kene ceri-beri..hoh..actually susu tepung tu mmg dah ada kt umah..untuk buat susu makan dengan nestum dgn oat..

Frisomum ni la susu nye..satu2 nye susu ibu mengandung yang ade gambo makpak sekali..slalunye ade gambo mak yong je kan..

 susu ni katenya ada banyak khasiat dari susu2 lain..wallahualam la kan..ekceli mak mertua den yang belikan ni..penah carik kt giant batu caves, tapi tak jumpe..pastu mak mertua kate dia nk tlg belikan..heee..ade kt carrefour wangsa maju..reganye rm49..

Susu ni lain sikit, kene bancuh dengan air suam..tak boleh dengan air baru mendidih..sebabnya ade probiotik (betol ke nih) dalam susu tu..karang rosak pulak zat2 tu kan..pastu dah buat air, kene habiskan dlm masa sejam..lebih sejam, kene buang dah sisa2 susu tak abih..aih, leceh! takbleh nk wat jadi eskrim..sebab bau dia sedap, bau vanila..rase pon sedap..lemak2 vanila gitu..

pastu setin tu pulak bile dah bukak, boleh tahan dalam 4 minggu je..hoh! ni sume pe yang de kat tin tu la..susu ni bagi aku serasi je..takde ceri beri..pastu kan klu minum hari2, insyaAllah tak sembelit..maklum, dah peknen, kene mkn supplement yg slalu wat sembelit..owh aku de jugak masalah sembelit ni..kadang tu tension..ni nak bagi petua, agak2 klu sembelit, makan buah prune..insyaAllah..lancor je..aku klu rase2 mcm sembelit je kan, mcm pagi tadi..rase sembelit gile..taklarat nak teran beria, takut pon ade..pastu aku kuar jamban, mandi2 pakai baju pastu dok kunyah buah prune 6 ke 7 bijik..pastu siap2 pegi keje..alhamdulillah, sejam lepas tu..elok je lancor..heee..eh siyes ni, dah 3 kali dah wat gitu..memang terbukti berkesan! (wah, iklan)

k, berbalik pada cite asal kite, pasal S.U.S.U, aku ni memang tak boleh la minum susu tu hari2..muak! mula la rase yekk bile nak minum..kadang tu, aku wat minum macam air ubat je..minum laju2..sampai abih segelas..huuu..ni bile dh stat rase muak, mule la aku skip minum, pastu kat opis dok beli susu sejuk biasa je, HL ke, GoodDay ke..same je kan..

aku mula rajin pakse minum susu ni sejak kdg2 bile aku bangun dari kusi, ade bunyi sket dr tulang blakang..uhuh, ngeri dowh! tapi takde la selalu..kadang2 je gitu.

Doktor ade kate minum susu ni untuk amik zat kalsium dengan protein je..yang lain tu mcm DHA tu, bleh amik dengan supplement lain..ni doktor asmah yun yg cakap..ade jumpe dia aritu, wat antenatal checkup kt pusrawi..tapi nak nunggu turn mak oih, lame sgt..patient dia paling ramai kt pusrawi tu..

nape aku gi cek kt swasta jugak? gini, tiap kali aku jumpe doktor cantik (rindu same dia) dia akan tanye, dah decide dah nak beranak kat mane? kalu pilih hosp pantai, dia suggest dr idora..owh tidakla pantai, buatnye kene c-sect, konpem lebih 10k..huhu..berpeluh..pastu doktor kate lagi, hospital universiti pon ok..dia paling suggest hukm, sbb doktor cantik penah kije situ n dia tau environment sane cane..suh amik private wing..hmm, jauh sgt la dgn umah..gombak ke bandar tun razak..jem lagi..so ingat nak beranak kt pusrawi..sebabnye penah ade rekod kt situ (operate buang cyst dgn dr. asmah yun jugak) pastu dekat je dengan umah..tapi aritu asben cite, de colleague dia branak kt pusrawi, twin, c-sect, lam 30k! aku cakap biar btol..kot2 la laki aku tu salah dgr ke kan..kot2 la kos sbenar 13k tp dia dgr 30k..

aku pon pe lagi, gunakan pakcik gugel..haaa, ade ni..hosp selayang ade private wing..fpp name dia..full paying patient..maknenye kite bayar nak dptkan servis macam hosp swasta, bilik 1st class, cik somi bleh teman (ni yg den suke), bleh pilih doktor, takde doktor2 pelatih akan kaco..gitula..n kelebihan dia pulak, tak semahal cam kt swasta kot2 klu kene c-sect tetibe..pastu pulak kot la baby ade masalah kene masuk NICU then dok lame sket kat spital, caj akan bertukar mcm caj spital gomen..haa, ok pe..

so skang ni, aku lebih beratkan nak ke hosp selayang je..amik fpp kan..ade byk jugak bloggger yg cite pengalaman diorg amik pakej fpp tu kat hosp selayang..owh..hosp putrajaya punye pakej fpp lagi menarik..maklum, spital baru..

eh melalut kan..dari cite hal susu ke hal nak branak..heee..suke tau selit2 cite gini..tak bleh jadi penulis novel..kikiki

Advertisements