~ Our journey begins! ~

omo omo!

Baru je lepas on phone dengan dr. adilah. Semalam aku sms dr (dr. dah pesan suh sms dia bile period datang) bagitau aku dah period ari ke-3 and dr. pesan suh call nurse Ida tuk amik file aku dari record office. Dr. nak tengok esok (harini la tuh) katenye.

N tadi ade call masuk, tengok2 kt skrin, kuar name dr.adilah..uik, terus je angkat…kikiki..dr. tanye dah stat makan marvelon (pil perancang) belom..aku katela belom sebab aritu dr tak prescribe pon ubat tu..pastu dr. tanya bile 1st period sume then dr. suh pegi farmasi, beli marvelon and stat makan malam ni..pastu jumpa dr pada ari ke 18..aku plak bleh cakap ok..ok..ok doktor je..tu je ayat aku..huhuhu

isk, pas letak phone, ade satu perasaan, aku rase macam tak caye..betol ke ni..dah stat nak wat ivf ke ni..huhuhu..siyes macam tak percaya..rase macam tetibe je, padahal memang dah plan dah pon nak wat ivf ujung taon ni..betol ke nak wat ni..dah bersedia ke..

terus aku sms encek somi gitau dr. tepon and suh stat makan ubat..taklame pastu encek somi terus aje call aku tanya pasal dr. tepon tadi..huhhuu..terharu pulak, mebi encek somi pon nervous macam aku jugak..

mixed feelings..nervous ade, takut ade, excited pon ade..Tuhan je tau aku sentiasa berdebar2 sejak we’ve decided to proceed with ivf ni, sampaikan ade bape malam aku asik mimpi pasal baby aje..n mlm semalam aku mimpi kelakar, tetibe aku jaga anak pada kawan baek aku n guess what…lam mimpi tu, mase aku dok kendong2 anak kawan baek aku tu, aku rasa tajam2 kat tangan aku..rupenye anak kawan baek aku yang berumur 8 bulan tu ada JANGGUT!!

ape punye mimpi la kan! kikiki

 

“Ya Allah, permudahkanlah urusan ivf kami ini..aminnn”

 

Advertisements

~ Bookworm 3 :My Bestfriend’s Girl by Dorothy Koomson ~

Tags

,

Semalam baru je menghabiskan baca buku nih..best! tak bleh nak benti bile dah stat bace..

Ni buku kedua aku beli dari author yang same..dedua aku suke..

**kat bawah ni ade spoiler yek..

My best friend's girl

Cite bermula dari 2 org bestfriend (sorang kulit putih, sorang kulit gelap) yang ade krisis..then tak bertegur sape..Adele (kulit putih) ter’ehem’ dengan tunang Kamryn Malika (kulit gelap) nama Nate dan terpeknen dan ade anak comel nama Tegan. Sejak Kamryn tau psl tu, kamryn trus tak kontek Adele even Adele ade byk kali cuba nak berbaik semula.

Then tetibe Adele disahkan ada leukimia..bile adele sedar dia dah takde banyak masa, dia hantar surat/kad masa birthday kamryn..mintak jumpa, sebelum Adele mati..Mula2 Kamryn taknak pegi..tapi last2 dia pegi jugak..

Kamryn sangat terkejut bile dapat jumpe dengan Adele..dah nazak..Adele mintak Kamryn tolong amik Tegan as anak angkat Kamryn..memula kamryn taknak, tapi lepas dia tengok Tegan kene abuse dengan parent Adele (jahat kan!), terus dia setuju untuk jaga Tegan.

Kamryn pada mulanya susah nak adjust live baru dia dengan Tegan selepas kematian Adele..dengan krisis kat tempat keje lagi..ade bos baru, Luke yang tak bape suke dengan Kamryn, sebab Luke dengar2 rumors dari rakan2 opis lain psl gosip skandal Kamryn dengan previous bos, Ted. Tapi lepas Luke jumpe Tegan, dia mula suka and falling in love dengan Kamryn.

Pada masa yg sama, dalam proses adoption, Kamryn kene mintak izin dari Nate (Tegan’s biological father) sebelum boleh adopt Tegan..actually Nate tak tau yang dia ada anak..Adele tak bagitau dia pasal Tegan..so nak taknak Kamryn kene berjumpa dengan Nate..

Nak jadi cite, lepas tu Nate berbaik semula dengan Kamryn..Luke mule jeles..kamryn pulak konpius dengan perasaan sndiri..wahh..dah macam poyo plak ayat aku ni..

K, straight terus ke ending, Nate dah ada girlfriend baru, Luke and Kamryn terus bersama (Tegan orang paling gembira)..dan Tegan dah sah jadi anak angkat Mummy Ryn, dengan nama baru, Tegan Brannon Matika..

Best layan cite ni..ade klaka, sedih, happy..tak rugi kalau beli buku ni..

 

 

~ Gaksital ~

Tags

,

annyeonghaseyo!

ecece..mood korea pulak tetibe kan..heee..

Korang pernah tengok tak drama series korea kat 391, tajuk Bridal Mask? (Gaksital lam korea)..tak layan? aish, rugi..hero hensem tuh!

Joo WonHaaaa, hensem kan? kikiki

Aku sebenanye dulu suke jugak layan channel 391..pastu sejak dah ade channel 393 (ONE HD), aku lagi suke layan drama kat channel tu..yela, gambar lagi lawa kot..lagipon drama latest sume kat channel tu..macam drama Protect The Boss tu kan..

Tapi aku tetap suka reality show korea yang tajuk “2 days 1 night” kat 391..artis2 sana akan pergi ke tempat cantik2 kat lam korea then kene sudahkan mission memasing..lain tempat, lain mission..time tu la selalu aje lawak2 yang kelakar gile..dalam ramai2 artis kat 2 days 1 night tu, de sorang mamat ensem..haahaha! name dia joo won..n aku pulak dapat tau dia berlakon lam cite Bridal Mask..pe lagi..tetibe terlayan..memula tengok, “ala, cite zaman dulu2 ke..ala2 perang..best ke ni”…pas layan..”eh, boleh tahan..hero pulak ensem (ahahhaa!!)”..

sejujurnye (ceh!) aku tak tengok cite tu dari mula..ntah episod berapa..time tu Lee Kang To (Joo won ensem) still kejam, gaksital pulak tak ensem (abang pada Kan To, Lee Kang San..suke ati aku je kan kate orang tu tak ensem).

Cite serba ringkas la ek..berkisar zaman Jepun nak jajah Korea (lam cite tu diorang sebut name tempat tu Joseon..malas pulak nak bukak kamus geografi..huhu)..kang-to join polis jepun..mak dia sangat tak suka kang-to join polis jepon tu..abang pada kang-to pulak, kang-san pulak pura2 jadi orang gile lepas kene belasah dengan polis jepun..actually kang-san la memula jadi gaksital..gaksital ni macam robin hood versi korea..cube nak selamatkan warga joseon dari askar jepun..ish jahat jepun ni dulu2 (tapi One Piece dari jepun..acaner tu johan?)..

kang-to ni pulak tak suka dengan gaksital (dia tak tau gaksital tu abang dia) sebab selalu kacau dia..orang2 joseon pulak anggap kang-to ni macam pembelot..yela, orang local tapi dok join jepun jadi polis..

lam setiap cite mestila ade heroin kan..heroin lam cite ni oh-mokdan..n secara kebetulan, mokdan ni sebenarnya kawan childhood kang-to..alkisahnyee…

ade lagi satu watak, kimura shunji (pon ensem)..watak orang jepun yang baik..jadi cikgu kat joseon..abang n ayah shunji pulak polis..tapi lepas pada abang dia mati kene bunuh dengan gaksital (abang shunji ni jahat ya amat), shunji tetibe nak join polis..nak balas dendam..sejak dari situ, shunji dah berubah dari jadi org jepun yang baik, dah jadi org jepun jahat..huhuhu

N ada sorang lagi heroin, cantik sangat..watak nama Rara @ Ueno Rie..Rara ni actually orang joseon..tapi dia jadi anak angkat pada keluarga jepun..then terus tukar jadi orang jepun.

Ade beberapa episod yang aku termiss..and aku dapat tau, episod best, masa Mokdan dapat tau Kang-to adalah bridal mask!..mebi episod 17 ngn 18 kot..cis! tak ingat dah pe sebab yang buat aku termiss 2 episod tu..

“Eh, kang-to jadi gaksital? tadi kate abang dia jadi gaksital?”

ye, memang abang dia yg jadi gaksital..then ade 1 episod tu, kang-to tembak gaksital, lepas tu baru dia tau..abang dia yang jadi gaksital..then baru la dia tau nape abang dia jadi gaksital n kisah sebenar bapak diorang..lame jugak kang-to depressed pasal tu, then dia decide nak jadi gaksital, sambung perjuangan abang dia..owh, mak diorang pon mati pada hari sama abang dia mati..tu yang kang-to lagi sedih tu..

episod semalam aku rase macam bagi semangat kemerdekaan sket..eh?..yela, dalam diorang dok rai kemenangan orang joseon tapi bwk nama jepun lam kejuaraan tinju (taktaulah aku kejuaraan ape)..orang2 tempatan tetibe semangat dok kibar bendera korea instead of bendera jepun..nak pass bendera kat orang2 tempatan pon kene sorok2 sket..sampaikan tetibe petinju tu cabut bendera jepun yang ade kat baju dia..tunjukkan semangat patriotik..tetibe tingat plak kat brite semalam, yang tun mahathir (i adore tun mahathir soo much!) cakap..orang2 yang bawah 55 taon, tak rase macammane negara kite kene jajah dulu..tu diorang amik peduli tak peduli je kan..macam yang dok pijak2 gambar tu, rate2 mude belia..hingus pon tak kering lagi..bukan paham pon pe jadi sekeliling kite ni kan..asik naik angin je tau..senang kene jentik..aku kan..paling takut kalu pm malaysia ni nanti bukan orang kita, ntah ape jadi la..ntah2 jadi macam negara jiran kite yang ‘kecik’ tu (paham2 sendiri la yek)..

eh terlalut masuk bab politik pulak..kikiki..kang ade tetibe blog aku kene ‘share’ reramai mcm blog minah engineer yg cakap psl kerjaya guru tu..heee..tak pasal2..kesian pon ade, entry lame kot tu..taon lepas punye..ntah sapela yang memula share kan entry tu.

haaa..cukup la tu..arini dah episod 22..ade lagi 6 episod..

moh layan mv bawah ni..kreatif betol orang yang wat ni..gambar pon cantik..

~ early preparation ~

Tags

Walaupun tak konpem lagi nak stat ivf bile, aku ngn encek somi dah kene jaga pemakanan n lifestyle..even aku rase macam agak lambat..lagi ‘afdal’ kalu 3 bulan sebelum ivf..heee

Untuk encek somi, dah pesan suh kurangkan rokok..tapi taula kan, lelaki bile dah jumpe geng, konpem la berasap punya..sebenonye dari zaman2 datim dolu2, encek somi aku ni bukan kaki rokok pon..time tu bibir merah basah lagi..aku pon macam tak percaya bila pastu dapat tau, dia pon merokok jugak sebenonye..heee..cume time tu merokok kadang2 aje..kalu time cuti sem, means kat rumah parent dia (even skang kat umah kami pon)..takdela dia merokok..kecuali klu kluar jumpe kawan2 kan..cume bile dah stat kerje ni, agak kerap jugak dia ‘sap kok’..siap ade geng berasap lagi..mane taknye..n kesan ketara, bibir dia dah tak merah macam dolu lagi..**sighh

Dari aku dok bace2 jugak, kene kurangkan/stop caffein…no to coffee/tea? eh choc also got caffeine?! owh nooo!!

aku ni bleh kate dalam kategori hantu kopi..tapi bukan kopi yang jenis serbuk mcm orang2 tua suke minum tu..kopi brand nescafe tu..kalu wat nescafe susu, harusla pekat kan..baru kaw..mak aku tak bleh minum air nescafe susu yang aku wat..dia akan kate, pekat sangat then tambah air panas..heee..tapi takpe..akan ku korbankan demi nak dapatkan zuriat penyambung keturunan kami ni..huhuhu..fighting!

Hmmm, dok pikir ape nak minum pepagi yek..ade terbace kat blog mane, dah lupe..suh minum susu segar campur dengan badam yang dh blend jadi serbuk, madu dengan serbuk cinnamon..badam dah ade kat umah (lebih buat biskut raye aritu..ye, aku wat biskut raya..sile kagum)..serbuk cinnamon pon ade lagi, lebih buat puding roti berkuah aritu..madu pon ade..beli kat carrefour ritu, kat bahagian imported food..dari arab katenye..cume part susu ni aku tak pasti..aritu doktor tak galakkan aku minum susu, sebab susu ade estrogen..kureng sesuai tuk org yang pernah ade endo sblm ni..hmmm, cane tu..kang jumpe doktor, aku nak tanye la..

Baru je nak makan GCB mekdi..terpaksela lupekan..takpon taon depan aje..huhuhu..fast-food and processed food perlulah dikurangkan/stop ye kengkawan..fast-food macam mekdi,kfc,pizza,dominos,a&w and sewaktu dengannye..processed food plak macam nugget, sausage, fries sume tu..tapi kan skang ni susah betol nak cari makanan yang fresh kan..ayam rate2 frozen..kecuali kalu beli kt tempat yang jual ayam hidup, diorang sembelih dan proses situ jugak..yang tu je fresh..tapi kalu beli kat hypermarket, even pasar malam pon..diorang jual ayam frozen..aku ngan encek somi pernah nampk orang pasar malam tu kuarkan ayam..lam plastik then letak atas meja tuk dijual..same aje yang macam dijual kt hypermarket tu..pastu kan, lada hijau pon dah liat..rase macam lembut sket dari plastik (err, melampau tak perbandingan aku?)..mak mertua aku plak kate, sayur2 pon dah liat..especially kobis..mebi skang sume sayur2an tu terlebih baja ke hape..

owh lupe pulak..aritu doktor dah pesan suh stat makan asid folik n vitamin c..kene beli sendiri kt farmasi..lagi murah katenye..isk, arini nak gi beli la..dah ingat nak beli semalam, pastu bleh pulak pas keje, drive trus aje sampai ke rumah..dah masuk umah baru tingat nak singgah farmasi..huhuh

Persediaan mental dan fizikal yang kuat..and financial juga..ohoh, part ni memang kene betul2 bersedia sebelum proceed dengan ivf..bersedia dengan segala kemungkinan..

Doa banyak2..solat hajat..solat taubat..sesungguhnye berdoa pada Allah adalah yang paling baik..mintak sekali parent kite, mertua kite wat sembahyang hajat sekali..

Kitorang tak bagitau lagi kat in-laws..ingat nak bagitau bile dah konpem stat ivf, dah stat nak injek2 sume tu..aku baru gitau kat mak ayah aku je..maklumla, mak sendiri..mebi lagi selesa bercerita dengan mak sendiri..lagipon jarang2 aku lepak lame2 borak dengan mertua aku..selalu kalu borak mesti bab lain..lagipon macam segan..hee..tapi kalu borak dengan mak sendiri kat tepon, 20 minit tu paling kejap..heee..kadang2 sampai panas telinga asik melekat kat tepon je kan..lagila sejak ade unifi, fixed line ke fixed line kan ke free..lagi la sedap borak..kikiki

antara surah2 yang boleh diamalkan, (http://ooosyaa.blogspot.com/)

Surah Al-Anbiya 21:89
رَبِّ لَا تَذَرۡنِى فَرۡدً۬ا وَأَنتَ خَيۡرُ ٱلۡوَٲرِثِينَ
Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat) dan Engkaulah jua sebaik-baik yang mewarisi.

Surah Ali-Imran 3:38
رَبِّ هَبۡ لِى مِن لَّدُنكَ ذُرِّيَّةً۬ طَيِّبَةً‌ۖ إِنَّكَ سَمِيعُ ٱلدُّعَآءِ
Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa permohonan.

kang kalu ade lagi, aku buh kat sini yek.. 😀

~macam-macam ado!~

Tags

,

Assalam peeps,

Gile lame takde post baru kat blog ni..naik bersawang dah ni..huhuhu..bz beno la kunun..

Arini dah 11 syawal kan..tak terlambat lagi rase nak wish Selamat Hari Raya Aidilfitri tuk korang2..kikiki..amacam raye? dapat coti lame? jalan jem tak hengat ke? kikiki

Kitorang (aku ngan encek somi la..sape lagi)  coti sakan raya kali ni..stat coti dari 16hb lagi..sampaila semalam, 28hb..haaa, sakan tak? kikiki..memula nak coti sampai senin, 27hb aje..tapi sebab alang2 ade appt ngn dr. adilah 28hb, den sambung je la coti..encek somi dah stat keje dah semalam..

Saje amik cuti awal, sbb dah maklum, nak balik kb lewat2 maunye jem tak hengat..encek somi takbleh jem2 ni, kang dia stres..bile dia stres, aku selaku co-pilot dia pon stres jugak..kuikui..so, ari kamis dah gerak balik..gerak kul 4 pagi..singgah isi minyak kt shell sblm naik karak..sambil beli mekdi tuk sahur..mekdi ngan shell dah penuh dah time tu..aku mmg dah terbayang2 ni sausage mcmuffin with egg ngn kopi power mekdi tuk sahur..skali breakfast punye tu stat kul 6..cehh!! ingatkan bulan2 pose tu, diorg awalkan ke breakfast punye mknn tu kan..last2 aku order filet o fish ngan mekciken aje..mls nk order dabel cis..sbb dah tau kene tunggu lame..haa laa..mane tak, de dgr order yg drive thru tu..satu keta/mpv order 12 dabel cis beger..12! ! 12 hokeh! bape org la lam mpv tuh!

kalu balik kb, kitorg mmg suke gerak sblm subuh..sbb kul 11 (klu tak jem), 12 dah sampai kb dah..kire takdela penat..pastu pagi2 tu korang bleh rase/tengok kabus2 kt luar tu..best je rase..ngn pokok2..

sampai kt dabong, tetibe je jem..keta benti terus yek..bukan jalan kedek2..tak gerak..lame pastu gerak sket..pastu tak gerak balik..jauh jugak la gitu..dah suspect dah ade accident kt depan tu..sampai2 kt tempat tu..tengok org ramai dok tengok2 lam gaung tepi..de siap parking tepi..ade satu keta tu, siap bwk anak2 turun keta gi tengok..mcm nak g piknik..sib bek xde yg bwk tikar..huhuh..mebi ade spaceship alien terhempas kot..petang tu baru tau rupenye ade bas masuk gaung..detail kat sini..time kitorg lalu tu kan..bas tu dh takde kt situ dah pon..kire kawasan tu dah clear..tapi org ramai still penuh kt situ..heran!

ish, tak paham org kite ni..asal accident je..ramai betol yang suke tengok2..bwk keta pelan2..last2 jem..sebijik same macam lawak yg harith iskandar bagitau lam Lawak ke der? tu..tengok tak? best! bek korang donlod, simpan lam hd..agak2 mate tak bleh nk bukak, layan..konpem ilang ngantuk!!

Cuti sekolah/raye taon ni lame kan, de gak bagusnye..jalan tak jem sangat..siyes! slalu kalu kat KB, asal cuti je..penuh..nak kuar gi memane pon jadi malas..tapi raye taon ni best..jalan tak jem sangat, agak smooth..cume ade time2 je jem..macam malam raya..kitorang balik ke kl ari sabtu..memula risau jugak..kot2 jem..konpem encek somi stres. acaner tu johan?..gerak kul 4 pagi jugak..keta banyak tapi alhamdulillah tak jem..bayangkan kul 6pagi dah sampai gua musang! 2 jam je ok..sblm kul 10 pagi, alhamdulillah dah sampai umah..hee..rase macam dekat je kb-kl gitu..kikiki.

Owh, semalam aku gi PHKL, macam biase, de appt dengan dr cantik, dr. adilah..aku patient first pulak tu..kikiki..first time tuh! even aku cuti, aku gi PHKL pakai baju kurung..senang dr. nak selak..kikiki..pas cek, seluk, borak2..dr. adilah tanye bile nk stat ivf..aku kate bulan bape2 pon tak kisah..oktober ke..kebetulan dr mmg sebok sket bulan september..haaa, cantik la kan..so plan2 sume, dr suh sms dia dulu bile period tuk bulan september..dr kate nak cek dulu dengan jadual dia..kalu tak kene, kene stat bulan oktober la..

owh lupe, dr. adilah suggest tuk wat long protocol.. bagi sape2 yang pernah/dah buat ivf, mesti tau ade 2 cara ivf, short ngan long protocol..sebaiknye diskas ngan gynae dulu, nk pilih yang mane..kalu long protocol, stat dari 1 week sebelum next period….pastu kite period..pastu period kali kedua tu baru dr. akan bagi ubat tuk stimulatekan penghasilan telur/ovum..*ni ikut pemahaman aku dr penerangan doc la..klu salah, sile bgtau yek..de yang kate dengan long protocol, kualiti telur lebih sket..wallahualam..rasenye depend on body kite kan..badan memasing respon lain2..

plan awalnye, stat dari period bulan sept, datang jumpe doktor ari ke 18 or 19 or 20, amik ubat (means a week before next period la kan)..then period tuk oktober dh stat amik ubat ivf (rangsang telur, ovum retrieval, embrio transfer, 2ww, confirm pregnancy).

Kalu nak tau detail pasal ivf ni, bleh google aje..byk info..tak pon kat blog dr. adilah pon ade jugak info pasal ivf ni..

Ade jugak tanye doc, kos bape tuk appt selepas ni kan, ari ke 18 or 19 or 20 tu..doc kate ubat lebih kurang rm400 tuk 2 minggu, plus dengan kos biase (consultation+ultrasound)..lam 600-700 kot..

Hmmm, tak lame lagi..bermulalah journey ivf kami..

InsyaAllah aku akan sentiase post entry2 yang berkaitan dengan ivf dalam blog ni..aku tau ramai yang macam aku, tercari2 solusi..ecece..mcm ayat skema..huhuh

sambil dok godek2 google..terjumpe application yg aku rase menarik..

http://www.metro.com.my/calendar_long.php

Agak interaktif sket..dah siap kalendar bagai..hee

N mase godek2 jugak, terjumpe blog yg aku rase agak bermanfaat untuk org yg baru nk wat ivf mcm aku..

http://myspecialbaby.wordpress.com/

blog ni pon same:

http://ceriteraummi.blogspot.com/

skang ni dok godek2 ape makanan yang sesuai tuk amik sebelum stat ivf..tuk improve kualiti telur n sperm jugak..nnt klu dah jumpe, kite share kt entry lain ek.. 😀

kk..adios!

~result darah~

Tags

, , ,

Assalamulaikum,

petang ni tengok anak bulan tuk ramadhan kan?

hee..arini aku amik hapday petang, ade appointment doc..sambungan dari yang aritu punye..aritu ade entri aku gitau pasal appointment dengan doc adilah sebab period len macam tu kan..ade amik darah tuk CA125. CA125 tu tumor marker..bile sebut tumor, mesti ingat kanser kan..tapi ca125 ni bukan tuk cek kanser je, bleh jugak tuk detect penyakit lain, endo ke cyst ke..tumor tu tak semestinye kanser yek..

appointment aku patut pagi ni, td misi suh datang petang, katenye pagi ramai gile patient..aku ok je kan..mmg tunggu tak lame pon petang tu..aku bukak pintu bilik doktor je, dh dengar sore doktor comel tu, “result darah aritu cantik!”..uih, cerianye doc arini..hee..pas duduk, barula doktor tunjuk result, dari result darah, sume paras normal..kire takde abnormal la lam badan aku ni..alhamdulillah..cuak jugak aku nk jumpe doc arini sebenarnye..

pastu aku tanye, polyp yang nampak aritu pulak mcmmane? aku kan..paling risau kalu ade apa2 kat rahim, fibroid ke polyp ke..sebab..rahim tu kan tempat embrio nak menempel n membesar..kalaula rahim tak cantik, aku takut susah nak lekat even thru IVF..

haa, cam biase, doc akan ‘teropong’ dari bawah, ultrasound dari bawah..kalau sesape yang pernah wat fertility treatment kan..mesti dah biasa dengan ‘seluk2’ kan..heee..jarang aku pakai seluar kalu ade appointment dengan doc..slalu aku akan pakai baju kurung, takpon skirt..senang nak selak..hee..

teropong punye teropong, eh, takde! maknenye yang nampak aritu bukan polyp, mebi darah period..lepas pada appointment 2 minggu lepas, aku period..heavy pulak tuh..siap bocor lagi..dah tinggalkan tande kat kusi keta encek somi lagi..ehhehe..sampaikan nak gi kenduri sedara encek somi kat tepeng ritu pon tak selesa..mane taknye, banyak gile..tapi nasib bek ari seterusnye dah kureng..

Alhamdulillah, bukan polyp..doc kate rahim aku bersih, lining tengah tebal..katenye time subur ni..aku bersyukur sangat rahim aku takde pape masalah..tapi, kat ovari kanan saiz telo yang disangka cyst tu still ada..doc kate tu folikel telur yang tak pecah2..aih, pelik pulak..lapisan tebal ke ape..huhuhu..doc de bagi 2 option: pantau tetiap bulan sampai 3 bulan..kalu tak kecut jugak, kene operate buang, takpun amik ubat, pil perancang tuk kecutkan folikel tu..aku pilih tuk amik ubat..kene stat makan tuk next period.

doc kate name folikel tu, estrogen * follicle..hahaha..aku tak ingat pe name tengah dia..rasenye estrogen stimulating follicle..kot?

owh, arini aku datang sorang..encek somi tak pon..memang tak plan nak ajak dia pon..kang dah stat dengan ivf baru nak gi skali ngan dia..lagipon encek somi outstation ni..

aih, sengsorang.. cane nak layan cite Waris kat tv3 malam ni. Korang tengok cite tu? Sequel dari Kekasihku seru dulu..boleh tahan jugak seram dia..heee..

Owh, Pantai Hospital KL akan wat seminar tentang IVF tiap bulan..tapi aku tak tau la stat bile..dah tanye doc adilah tadi..dia kate dia pon tak sure stat bila..tunggu pelepasan org atas katenye.

Ni la rupe folikel telur lam ovari kite..tapi ni BUKAN aku punye tau..rembat gambar dari **http://www.victoriafertility.com/14p_in-vitro_fertilization.htm

 

 

~Cappuccino di 7Eleven~

Tags

, , ,

Assalamualaikum,

dah nak pose dah kan..insyaAllah hari sabtu ni kite berpuase..heee..tak sabar nak masuk bulan ramadhan..suasana bulan pose tu lain dengan bulan lain kan..

Hmm, korang pernah minum Cappuccino yang dibeli kat 7E? sedap woo..

mula terjebak suke kat air capp (name manje..muahaha) ni, sejak encek somi tukar keje kat tempat lain. Pas hantar encek somi kat stesen tren, on the way nak pergi tempat keje, menyinggah dulu kat stesen minyak Shell, dekat dengan restoran Kunang2 tu..kat Shell tu ade 7E. nyinggah cari makanan sebab dah agak jalan nak pegi keje pagi2 ni jem..maunye perut dah kriuk2. so, bek aku gi beli bekal dulu kan. ingat nak beli nescafe tin aje. dah masuk lam tu, ternampak mesin cappuccino. wah, ini sudah menarik! ade caramel cappuccino, original cappuccino, dengan hot chocolate. ade jugak la air2 lain, jus twister ngn mesin Slurpee 7E yang femes tuh. aku paling suke caramel cappuccino tu..sedap like heaven..hoh, pepatah suke hati aku je kan.

pastu kat situ ade jugak pastry2 yang menarik. ade jugak mihun goreng ade sekeping nipis telur dadar, ngn potongan sosej (sebatang sosej dibelah 4, tapi lam bekas tu ade 2 ketul je) ngan sedikit sambal. aku ni jenis yang suke sambal banyak..tapi mihun tu sedap jugakla dengan tekak aku ni.

yes im HOT!

Ni le rupe air yang aku dah jatuh chenta tu..ni cup kecik, ade cup besar, 12 oz.

cup kecik rm2.20, yang besar rm2.90. Tak tau la kalu kat 7E lain ade jugak air sama mcm ni. Kat area umah ade jugak 7E, tapi malas nak nyinggah sebab 7E situ kecik aje..kot2 takde.

Tapi kan, dah sebulan lebih rasenye supplier tak anta barang2 tuk cappuccino ni. asal pegi je, takde..asal pegi je takde..aku siap dengan ramah tamahnye tanye kat akak cashier tu bile nak restock air tu..rupenye ramai jugak peminat air tu..ramaila yg kuciwa nih..aih,lame dah tak minum caramel cappuccino ni..huhuhu..arap2 pas pose ni dah ade balik la stok air sedap ni..

~BOOKWORM 2 – The Women He Loved Before by Dorothy Koomson~

Tags

, , , , , ,

Baru je abih bace semalam. Baca sikit2 sebelum tidur, sampai le mate ngantuk. Ni salah satu buku yang aku beli online, kat debook room.

**Do not proceed to read below review if you do not read/finish read this book.

“The story begin when Libby(Liberty) and her husband, Jack Britcham involved in car accident. Libby was terribly injured in that accident, when the airbag on her side was unable to deploy. While Jack only got minor injuries. Libby is the second wife of Jack. Jack’s first wife was Eve. Eve is dead. The policewomen that investigated Eve’s death, suspected that Jack had been involved in Eve’s death. The same policewomen investigated the car crash and she suspected that the car crash wasn’t an accident.

During Libby recovery, she discovers Eve’s diaries. Libby become obsessed with Eve’s death and she did think that Jack killed his first wife.

Eve was a prostitute before she met Jack. Caesar, which is also Jack’s father (his real name is Hector) was a pimp to Eve! OMG! Hector asks Eve to not  tell Jack about what was happened between Hector and Eve. He did sent some thugs to give message to Eve to leave Jack.

Hector also trying to blackmail Libby when she told him that she have Eve’s diaries.

Libby then thinking to tell the truth about Eve and Hector to Jack. At that time, their marriage is on the rock. But the night when Libby decide to tell everything to Jack, something happen. Hector got severe heart attack.

Apparently Jack’s mother, Harriet knew what was her husband doing during all these time; with prostitutes, with Jack (Hector ask Jack to ‘do it’ with prostitute on his 15th birthday). She gave Hector a ‘pill’ which gave Hector heart attack (silent killer la ni..hee).

In the end, Libby and Jack realize how much they loves each other. And they live happily ever after..THE END..heee~ (macam buku cite bebudak plak kan penutup entri ni)”

*Kat umah, ade 2 buku lagi, eh 3 buku lagi yang aku belum baca, buku My Best Friend’s Girl (Dorothy Koomson jugak), Plain Truth (Jodi Picoult- beli kat kedai buku secondhand kt amcorp mall, murah gile..rm12 aje!) dengan buku cite melayu, Saya Muslim Awak Iman..