Lame betol tak posting kt sini. Kes malas nak dok depan laptop la ni. ( tapi ngadap enpon bleh plak ek). Ni update post thru enpon, tp xbest sbb rase xpuas nk taip n slalu typo. Huh!

Arini dah 5 day past 5 day transfer. Tak phm? Hee. Bg sape2 yg rajin bace forum psl ttc especially ivf ni mesti dh biase ngn term2 ni. K, maksud dia hari kelima selepas transfer embrio yg berumur 5 ari a.k.a blastocyst. Lagi tak paham? Kekeke.. Gini, kalu seseorang buat ivf n embrio transfernye dibuat pada hari ketiga selepas OPU, namenye akan jadi 5dp3dt. Haa, tapi kalu ET tu dibuat 5 hari selepas OPU, maka jadilah 5dp5dt.

ET kitorang pada 30oct haritu. Kali ni xpayah nak pose, no sedation, n katenye painless. Tp seksa jugak sbb bladder kite kene penuh, then bile nurse tenyeh2 ultrasound kt kwsn pundi tu..adoiyai..seksa! Huhuhu,.pastu lagi satu bile doktor masukkan speculum kt cik v kite, pastu diadjust2 sampaila kene kt pintu rahim, senak jugak la.

Ohoh, time ni encek somi boleh masuj skali lam operation theatre. Tp kene tukar baju ala doktor la. Hee. Rase ensem pulak tgk encek somi pakai baju bedah gitu. Hahah

Sblm tu embriologist dah explain pasal embrio2 kami, stat dr day 2 sampaila dia take risk untuk tunggu smpai ke peringkat blastocyst. Nape aku kate take risk, sbbnye embrio yg fertilized ade 3 je. N ade je kemungkinan xbleh survive ke peringkat blastocyst. Katenye hanye 30% dr embrio success jd blastocyst. Alhamdulillah sangat!! Mebi berkat doa mak ayah jugak. Time kasih mami papa!

Owh sbb kite fully awake time ET tu, rase malu sbb kene kaki kene kangkang mcm org nk beranak tu. Then terdedah gitu dgn nurse yg ramai, lampu terang. Ohoh! Katil tmpt op tu nurse tiltkan ke bawah sket, maknenye kepale kite rendah dr bghn kaki. Disebabkan aku tgh tahan nk kencing plus rase senak2 bile doktor dok adjust speculum tu, aku xpandang pon skrin tu. Tetibe e’eh dah siap! Doktor suh baring situ lam 20 to 40 mins. Then doktor bantu kuarkan air lam pundi gune tiub, so aku xyah nak bangub kencing lam mase terdekat kan. Time tu mule dh rase tegang sket kt perut mebi sbb kes senak td kot.

Aihh lenguhla taip kt henpom ni.

Nnt den sambung lagi ek. Jari dah semut2 dh ni.

Advertisements