Tags

morning morning glory,

actually semalam dah start first stimulation injection. Kire S1 stat pada semalam la ni. Semalam dr. cantik yang suntikkan sebab alang2 jumpe dia. pehh, lame kot menunggu semalam sampai de rase nak nangis (emo lebih plak). nak wat cemane, tak wat appointment gitula..nak wat appointment cemana, petang ahad baru dr. kate jumpe dia ari senin. mane sempat nak wat appointment, hari ahad kan.. sebelum sampai tu, aku de kol nurse ida tu nak gtau aku nak datang tanpe appointment n mintak dia kuarkan folder aku dulu awal2 pagi tu kan. tapi ida pulak sebok, pesan suh dia kol balik. pon takde.

hmm, sampai2 je PHKL, tgk orang, tak ramai..agaknya xlame la kot..sekali datang patient yang sakit, yang post-op 2 orang dengan ade pulak yang wat iui..huuu..semalam hari yg sebok dr. cantik tu rasenye..aku yang takde appointment ni, lagi la lame tunggu.. sib bek g sorang, kalu de encek somi, mesti dia bising2..bukannya suke tunggu lame2 gitu..

Dh lebih kul 12, still tak panggil name aku..dah risau dah time tu..ish, ubat ni dr kate cucuk pagi2..ni dah tengahari, cane ni..nak dekat kul 1 baru la name aku dipanggil..lame kan..

Masuk dalam bilik dr, terus aku tanye dr. takpe ke cucuk tghari, kang esok nk cucuk time same jugak ke..dr. cantik kate takpe arini je, esok kene pagi2..dr. cantik tunjukkan cara nk bancuh ubat pergo tu..amik jarum besar, sedut air lam botol solvent, separuh pon takpe, pelarut je kate doktor. pastu cucuk kat botol serbuk tu then injekkan air masuk lam botol serbuk tu. Then pusing2 kan aje botol serbuk tu sampai sume dah terlarut. jangan goncang. Disebabkan aku nye ubat, doc suh campur dengan gonal-f, doctor tunjuk sekali cara nak gune gonal f. Doktor campurkan, masukkan dalam botol pergo tu. Kire sekali cucuk jela..tak payah dua kali cucuk. Then amik syringe dengan jarum halus (aku punye doktor suh pakai insulin syringe), sedut ubat masuk dalam syringe..pastu swab cotton beralkohol kt perut, then cucuk. Tengok doktor buat mcm senang je..aku pon men angguk2 bile doktor cakap.

Pastu dr. set lagi appointment dengan dia ari jumaat ni, nak tengok saiz telo cemane.

N then pagi ni, aku cucuk sendiri. Encek somi mmg gerun jarum. Aritu nak amik darah tuk cek hormon dia ritu pon dh semacam..siap pening pastu..

isk, susah rupenye kalu nk cucuk2 gune syringe ni..aku xreti..even nk sedut air solvent lam botol pon problem..dah sedut tapi tetibe kuar balik lam botol. huh beria aku sedut air tu..pastu bile ubat pergo serbuk tu dah larut, aku tukar syringe, dengan syringe insulin..aku cucuk..eh, alamak, jarum dia pendek..cane nk sedut ni..panik weh..aku macam blur2 pagi gitu, pastu panik lagi..last2 aku simpan botol lam peti, then sms dr. cantik..sib bek dr. balas..oo, boleh tonggengkan botol tu rupenye..pastu rase macam, alahai, mende senang gitu pon bleh tak tau..siyes tak terpikir nak tonggengkan botol tu..kelaka ade, malu pon ade..padahal mase dr. cantik injekkan untuk aku semalam, dia pon gune syringe insulin tu jugak..kihkihkih.. ape daaa!

Pas tonyoh2 alcohol cotton kt perut, aku try cucuk..isk, sib bek jarum halus..rase cam tercucuk jarum brooch aje..pastu aku tekan syringe tu smpai sume ubat abih..alhamdulillah takde rase pape pedih ke panas ke..

Siyes memula rase tak caye nak cucuk2 kat badan sendiri. InsyaAllah pastu aku terer la kot bab2 injek ni..huuu

Owh doktor ade pesan suh makan telur putih 2 bijik stiap hari. To prevent OHSS katenye. So pagi tadi pestime aku bekpes same asben kt umah..selalu encek somi aje yg bekpes kt umah. aku bekpes kt opis je. Kene beli telur sekotak besor tu la pasni.

hmm, sejak kitorang stat ivf ni, leh nampak encek somi rajin lebih sket. heee. pantang mintak tolong, laju aje..alhamdulillah.  🙂

Kos semalam:

Consultation + tvs =rm164

Insulin syringe + cotton swab =rm31

Total rm195

**risau pulak sebab tadi bile masukkan ubat dalam syringe, ade yang tertinggal lam botol. Susahla nak sedut2 gune jarum ni. Nmpk mcm senang..risau takut dos xcukup kang kurang berkesan pulak.

Advertisements