Tags

,

annyeonghaseyo!

ecece..mood korea pulak tetibe kan..heee..

Korang pernah tengok tak drama series korea kat 391, tajuk Bridal Mask? (Gaksital lam korea)..tak layan? aish, rugi..hero hensem tuh!

Joo WonHaaaa, hensem kan? kikiki

Aku sebenanye dulu suke jugak layan channel 391..pastu sejak dah ade channel 393 (ONE HD), aku lagi suke layan drama kat channel tu..yela, gambar lagi lawa kot..lagipon drama latest sume kat channel tu..macam drama Protect The Boss tu kan..

Tapi aku tetap suka reality show korea yang tajuk “2 days 1 night” kat 391..artis2 sana akan pergi ke tempat cantik2 kat lam korea then kene sudahkan mission memasing..lain tempat, lain mission..time tu la selalu aje lawak2 yang kelakar gile..dalam ramai2 artis kat 2 days 1 night tu, de sorang mamat ensem..haahaha! name dia joo won..n aku pulak dapat tau dia berlakon lam cite Bridal Mask..pe lagi..tetibe terlayan..memula tengok, “ala, cite zaman dulu2 ke..ala2 perang..best ke ni”…pas layan..”eh, boleh tahan..hero pulak ensem (ahahhaa!!)”..

sejujurnye (ceh!) aku tak tengok cite tu dari mula..ntah episod berapa..time tu Lee Kang To (Joo won ensem) still kejam, gaksital pulak tak ensem (abang pada Kan To, Lee Kang San..suke ati aku je kan kate orang tu tak ensem).

Cite serba ringkas la ek..berkisar zaman Jepun nak jajah Korea (lam cite tu diorang sebut name tempat tu Joseon..malas pulak nak bukak kamus geografi..huhu)..kang-to join polis jepun..mak dia sangat tak suka kang-to join polis jepon tu..abang pada kang-to pulak, kang-san pulak pura2 jadi orang gile lepas kene belasah dengan polis jepun..actually kang-san la memula jadi gaksital..gaksital ni macam robin hood versi korea..cube nak selamatkan warga joseon dari askar jepun..ish jahat jepun ni dulu2 (tapi One Piece dari jepun..acaner tu johan?)..

kang-to ni pulak tak suka dengan gaksital (dia tak tau gaksital tu abang dia) sebab selalu kacau dia..orang2 joseon pulak anggap kang-to ni macam pembelot..yela, orang local tapi dok join jepun jadi polis..

lam setiap cite mestila ade heroin kan..heroin lam cite ni oh-mokdan..n secara kebetulan, mokdan ni sebenarnya kawan childhood kang-to..alkisahnyee…

ade lagi satu watak, kimura shunji (pon ensem)..watak orang jepun yang baik..jadi cikgu kat joseon..abang n ayah shunji pulak polis..tapi lepas pada abang dia mati kene bunuh dengan gaksital (abang shunji ni jahat ya amat), shunji tetibe nak join polis..nak balas dendam..sejak dari situ, shunji dah berubah dari jadi org jepun yang baik, dah jadi org jepun jahat..huhuhu

N ada sorang lagi heroin, cantik sangat..watak nama Rara @ Ueno Rie..Rara ni actually orang joseon..tapi dia jadi anak angkat pada keluarga jepun..then terus tukar jadi orang jepun.

Ade beberapa episod yang aku termiss..and aku dapat tau, episod best, masa Mokdan dapat tau Kang-to adalah bridal mask!..mebi episod 17 ngn 18 kot..cis! tak ingat dah pe sebab yang buat aku termiss 2 episod tu..

“Eh, kang-to jadi gaksital? tadi kate abang dia jadi gaksital?”

ye, memang abang dia yg jadi gaksital..then ade 1 episod tu, kang-to tembak gaksital, lepas tu baru dia tau..abang dia yang jadi gaksital..then baru la dia tau nape abang dia jadi gaksital n kisah sebenar bapak diorang..lame jugak kang-to depressed pasal tu, then dia decide nak jadi gaksital, sambung perjuangan abang dia..owh, mak diorang pon mati pada hari sama abang dia mati..tu yang kang-to lagi sedih tu..

episod semalam aku rase macam bagi semangat kemerdekaan sket..eh?..yela, dalam diorang dok rai kemenangan orang joseon tapi bwk nama jepun lam kejuaraan tinju (taktaulah aku kejuaraan ape)..orang2 tempatan tetibe semangat dok kibar bendera korea instead of bendera jepun..nak pass bendera kat orang2 tempatan pon kene sorok2 sket..sampaikan tetibe petinju tu cabut bendera jepun yang ade kat baju dia..tunjukkan semangat patriotik..tetibe tingat plak kat brite semalam, yang tun mahathir (i adore tun mahathir soo much!) cakap..orang2 yang bawah 55 taon, tak rase macammane negara kite kene jajah dulu..tu diorang amik peduli tak peduli je kan..macam yang dok pijak2 gambar tu, rate2 mude belia..hingus pon tak kering lagi..bukan paham pon pe jadi sekeliling kite ni kan..asik naik angin je tau..senang kene jentik..aku kan..paling takut kalu pm malaysia ni nanti bukan orang kita, ntah ape jadi la..ntah2 jadi macam negara jiran kite yang ‘kecik’ tu (paham2 sendiri la yek)..

eh terlalut masuk bab politik pulak..kikiki..kang ade tetibe blog aku kene ‘share’ reramai mcm blog minah engineer yg cakap psl kerjaya guru tu..heee..tak pasal2..kesian pon ade, entry lame kot tu..taon lepas punye..ntah sapela yang memula share kan entry tu.

haaa..cukup la tu..arini dah episod 22..ade lagi 6 episod..

moh layan mv bawah ni..kreatif betol orang yang wat ni..gambar pon cantik..

Advertisements