Tags

,

Assalam peeps,

Gile lame takde post baru kat blog ni..naik bersawang dah ni..huhuhu..bz beno la kunun..

Arini dah 11 syawal kan..tak terlambat lagi rase nak wish Selamat Hari Raya Aidilfitri tuk korang2..kikiki..amacam raye? dapat coti lame? jalan jem tak hengat ke? kikiki

Kitorang (aku ngan encek somi la..sape lagi)  coti sakan raya kali ni..stat coti dari 16hb lagi..sampaila semalam, 28hb..haaa, sakan tak? kikiki..memula nak coti sampai senin, 27hb aje..tapi sebab alang2 ade appt ngn dr. adilah 28hb, den sambung je la coti..encek somi dah stat keje dah semalam..

Saje amik cuti awal, sbb dah maklum, nak balik kb lewat2 maunye jem tak hengat..encek somi takbleh jem2 ni, kang dia stres..bile dia stres, aku selaku co-pilot dia pon stres jugak..kuikui..so, ari kamis dah gerak balik..gerak kul 4 pagi..singgah isi minyak kt shell sblm naik karak..sambil beli mekdi tuk sahur..mekdi ngan shell dah penuh dah time tu..aku mmg dah terbayang2 ni sausage mcmuffin with egg ngn kopi power mekdi tuk sahur..skali breakfast punye tu stat kul 6..cehh!! ingatkan bulan2 pose tu, diorg awalkan ke breakfast punye mknn tu kan..last2 aku order filet o fish ngan mekciken aje..mls nk order dabel cis..sbb dah tau kene tunggu lame..haa laa..mane tak, de dgr order yg drive thru tu..satu keta/mpv order 12 dabel cis beger..12! ! 12 hokeh! bape org la lam mpv tuh!

kalu balik kb, kitorg mmg suke gerak sblm subuh..sbb kul 11 (klu tak jem), 12 dah sampai kb dah..kire takdela penat..pastu pagi2 tu korang bleh rase/tengok kabus2 kt luar tu..best je rase..ngn pokok2..

sampai kt dabong, tetibe je jem..keta benti terus yek..bukan jalan kedek2..tak gerak..lame pastu gerak sket..pastu tak gerak balik..jauh jugak la gitu..dah suspect dah ade accident kt depan tu..sampai2 kt tempat tu..tengok org ramai dok tengok2 lam gaung tepi..de siap parking tepi..ade satu keta tu, siap bwk anak2 turun keta gi tengok..mcm nak g piknik..sib bek xde yg bwk tikar..huhuh..mebi ade spaceship alien terhempas kot..petang tu baru tau rupenye ade bas masuk gaung..detail kat sini..time kitorg lalu tu kan..bas tu dh takde kt situ dah pon..kire kawasan tu dah clear..tapi org ramai still penuh kt situ..heran!

ish, tak paham org kite ni..asal accident je..ramai betol yang suke tengok2..bwk keta pelan2..last2 jem..sebijik same macam lawak yg harith iskandar bagitau lam Lawak ke der? tu..tengok tak? best! bek korang donlod, simpan lam hd..agak2 mate tak bleh nk bukak, layan..konpem ilang ngantuk!!

Cuti sekolah/raye taon ni lame kan, de gak bagusnye..jalan tak jem sangat..siyes! slalu kalu kat KB, asal cuti je..penuh..nak kuar gi memane pon jadi malas..tapi raye taon ni best..jalan tak jem sangat, agak smooth..cume ade time2 je jem..macam malam raya..kitorang balik ke kl ari sabtu..memula risau jugak..kot2 jem..konpem encek somi stres. acaner tu johan?..gerak kul 4 pagi jugak..keta banyak tapi alhamdulillah tak jem..bayangkan kul 6pagi dah sampai gua musang! 2 jam je ok..sblm kul 10 pagi, alhamdulillah dah sampai umah..hee..rase macam dekat je kb-kl gitu..kikiki.

Owh, semalam aku gi PHKL, macam biase, de appt dengan dr cantik, dr. adilah..aku patient first pulak tu..kikiki..first time tuh! even aku cuti, aku gi PHKL pakai baju kurung..senang dr. nak selak..kikiki..pas cek, seluk, borak2..dr. adilah tanye bile nk stat ivf..aku kate bulan bape2 pon tak kisah..oktober ke..kebetulan dr mmg sebok sket bulan september..haaa, cantik la kan..so plan2 sume, dr suh sms dia dulu bile period tuk bulan september..dr kate nak cek dulu dengan jadual dia..kalu tak kene, kene stat bulan oktober la..

owh lupe, dr. adilah suggest tuk wat long protocol.. bagi sape2 yang pernah/dah buat ivf, mesti tau ade 2 cara ivf, short ngan long protocol..sebaiknye diskas ngan gynae dulu, nk pilih yang mane..kalu long protocol, stat dari 1 week sebelum next period….pastu kite period..pastu period kali kedua tu baru dr. akan bagi ubat tuk stimulatekan penghasilan telur/ovum..*ni ikut pemahaman aku dr penerangan doc la..klu salah, sile bgtau yek..de yang kate dengan long protocol, kualiti telur lebih sket..wallahualam..rasenye depend on body kite kan..badan memasing respon lain2..

plan awalnye, stat dari period bulan sept, datang jumpe doktor ari ke 18 or 19 or 20, amik ubat (means a week before next period la kan)..then period tuk oktober dh stat amik ubat ivf (rangsang telur, ovum retrieval, embrio transfer, 2ww, confirm pregnancy).

Kalu nak tau detail pasal ivf ni, bleh google aje..byk info..tak pon kat blog dr. adilah pon ade jugak info pasal ivf ni..

Ade jugak tanye doc, kos bape tuk appt selepas ni kan, ari ke 18 or 19 or 20 tu..doc kate ubat lebih kurang rm400 tuk 2 minggu, plus dengan kos biase (consultation+ultrasound)..lam 600-700 kot..

Hmmm, tak lame lagi..bermulalah journey ivf kami..

InsyaAllah aku akan sentiase post entry2 yang berkaitan dengan ivf dalam blog ni..aku tau ramai yang macam aku, tercari2 solusi..ecece..mcm ayat skema..huhuh

sambil dok godek2 google..terjumpe application yg aku rase menarik..

http://www.metro.com.my/calendar_long.php

Agak interaktif sket..dah siap kalendar bagai..hee

N mase godek2 jugak, terjumpe blog yg aku rase agak bermanfaat untuk org yg baru nk wat ivf mcm aku..

http://myspecialbaby.wordpress.com/

blog ni pon same:

http://ceriteraummi.blogspot.com/

skang ni dok godek2 ape makanan yang sesuai tuk amik sebelum stat ivf..tuk improve kualiti telur n sperm jugak..nnt klu dah jumpe, kite share kt entry lain ek.. 😀

kk..adios!