Tags

, , ,

Assalamulaikum,

petang ni tengok anak bulan tuk ramadhan kan?

hee..arini aku amik hapday petang, ade appointment doc..sambungan dari yang aritu punye..aritu ade entri aku gitau pasal appointment dengan doc adilah sebab period len macam tu kan..ade amik darah tuk CA125. CA125 tu tumor marker..bile sebut tumor, mesti ingat kanser kan..tapi ca125 ni bukan tuk cek kanser je, bleh jugak tuk detect penyakit lain, endo ke cyst ke..tumor tu tak semestinye kanser yek..

appointment aku patut pagi ni, td misi suh datang petang, katenye pagi ramai gile patient..aku ok je kan..mmg tunggu tak lame pon petang tu..aku bukak pintu bilik doktor je, dh dengar sore doktor comel tu, “result darah aritu cantik!”..uih, cerianye doc arini..hee..pas duduk, barula doktor tunjuk result, dari result darah, sume paras normal..kire takde abnormal la lam badan aku ni..alhamdulillah..cuak jugak aku nk jumpe doc arini sebenarnye..

pastu aku tanye, polyp yang nampak aritu pulak mcmmane? aku kan..paling risau kalu ade apa2 kat rahim, fibroid ke polyp ke..sebab..rahim tu kan tempat embrio nak menempel n membesar..kalaula rahim tak cantik, aku takut susah nak lekat even thru IVF..

haa, cam biase, doc akan ‘teropong’ dari bawah, ultrasound dari bawah..kalau sesape yang pernah wat fertility treatment kan..mesti dah biasa dengan ‘seluk2’ kan..heee..jarang aku pakai seluar kalu ade appointment dengan doc..slalu aku akan pakai baju kurung, takpon skirt..senang nak selak..hee..

teropong punye teropong, eh, takde! maknenye yang nampak aritu bukan polyp, mebi darah period..lepas pada appointment 2 minggu lepas, aku period..heavy pulak tuh..siap bocor lagi..dah tinggalkan tande kat kusi keta encek somi lagi..ehhehe..sampaikan nak gi kenduri sedara encek somi kat tepeng ritu pon tak selesa..mane taknye, banyak gile..tapi nasib bek ari seterusnye dah kureng..

Alhamdulillah, bukan polyp..doc kate rahim aku bersih, lining tengah tebal..katenye time subur ni..aku bersyukur sangat rahim aku takde pape masalah..tapi, kat ovari kanan saiz telo yang disangka cyst tu still ada..doc kate tu folikel telur yang tak pecah2..aih, pelik pulak..lapisan tebal ke ape..huhuhu..doc de bagi 2 option: pantau tetiap bulan sampai 3 bulan..kalu tak kecut jugak, kene operate buang, takpun amik ubat, pil perancang tuk kecutkan folikel tu..aku pilih tuk amik ubat..kene stat makan tuk next period.

doc kate name folikel tu, estrogen * follicle..hahaha..aku tak ingat pe name tengah dia..rasenye estrogen stimulating follicle..kot?

owh, arini aku datang sorang..encek somi tak pon..memang tak plan nak ajak dia pon..kang dah stat dengan ivf baru nak gi skali ngan dia..lagipon encek somi outstation ni..

aih, sengsorang.. cane nak layan cite Waris kat tv3 malam ni. Korang tengok cite tu? Sequel dari Kekasihku seru dulu..boleh tahan jugak seram dia..heee..

Owh, Pantai Hospital KL akan wat seminar tentang IVF tiap bulan..tapi aku tak tau la stat bile..dah tanye doc adilah tadi..dia kate dia pon tak sure stat bila..tunggu pelepasan org atas katenye.

Ni la rupe folikel telur lam ovari kite..tapi ni BUKAN aku punye tau..rembat gambar dari **http://www.victoriafertility.com/14p_in-vitro_fertilization.htm

 

 

Advertisements